Lyžařské novinky 2022/23 v Alpách: Nové vleky, nové sjezdovky

Newsroom Cestování Lyžařské novinky 2022/23 v Alpách: Nové vleky, nové sjezdovky

V předchozích sezónách jsme si zvykli, že lyžařská střediska v Alpách každoročně investují miliony eur do nové infrastruktury pro lyžaře. Navzdory potížím, které pandemie v posledních letech způsobila provozovatelům lyžařských areálů, bude i v letošní sezóně v Alpách otevřeno několik nových vleků a lanovek. Zde je výběr podle našeho názoru nejzajímavějších investic.

logo OnTheSnow

Nové lanovky v Rakousku

Ledovec Pitztal

S představováním novinek začínáme na ledovci Pitztal, kde byl kompletně zrekonstruován oblíbený „krtek“ neboli Gletscherexpress, který vozí lyžaře na ledovec. Od července 2022 již můžete využívat dva zcela nové, mnohem pohodlnější a modernější vozy. Trasa železnice se samozřejmě nezměnila a vede tunelem vyhloubeným ve skále. Jeho kapacita se rovněž nezměnila.  Pohodlí při cestování se však výrazně zlepšilo. Vozy jsou mnohem tišší a pohybují se plynuleji. Kromě toho systém pracuje velmi úsporně. V létě bude nová lanovka využívat 100 % elektřiny z vlastního fotovoltaického zařízení v horní části stanice. Kromě toho si nový „krtek“ během jízdy sám vyrábí elektřinu.

Prozkoumej skiareál ledovec Pitztal >>

Nové lanovky v Alpách
Nový Gletscherexpress na ledovci Pitztal | © Pitztaler Gletscherbahn/Julia Brunner

Ledovec Hintertux

Když už jsme u ledovců, v zimní sezóně 2022/23 bude v lyžařském středisku na ledovci Hintertux k dispozici nejmodernější šestimístná lanovka od společnosti Doppelmayr. Bude vybaven vyhřívanými sedadly a potahy. Nahradí zastaralou dvoumístnou lanovku Lärmstange z roku 1978.

Prozkoumej skiareál ledovec Hintertux >>

Zillertal Arena

Investovalo se také do nedaleké Zillertal Areny. Starou dvoumístnou lanovku, která je náchylná na povětrnostní vlivy, zde nahradí moderní osmimístná lanovka Kapauns. V souladu s nejnovějšími normami bude nová lanovka vybavena kryty chránícími před povětrnostními vlivy a vyhřívanými sedačkami. Horní stanice nové lanovky se bude nacházet na vrcholu Übergangsjoch v nadmořské výšce 2 500 metrů.

Prozkoumej skiareál Zillertal Arena >>

Axamer Lizum

Axamer Lizum je komorní lyžařské středisko nedaleko Innsbrucku. V zimní sezóně 2022/2023 zde bude otevřena nová lanovka „Hoadlbahn NEU“ pro 10 osob. Nahradí tři sedačkové lanovky, které již vyčerpaly své možnosti. Díky nové investici získá středisko druhé přímé spojení mezi údolím a Hoadlhausem (2 340 m), nejvyšším bodem této lyžařské stanice. Výrazně se také zkrátí doba výstupu na horu. Cesta z parkoviště na vrchol trvá pouhých šest minut. Pro srovnání, jízda na předchozích sedačkových lanovkách trvala více než 20 minut! Lanovka „Hoadlbahn NEU“ bude rozdělena na dva úseky. Mezistanice bude stát pod Sunnalmem v nadmořské výšce 1 981 m.

Prozkoumej skiareál Axamer Lizum >>

Nové lanovky v Alpách
Projekt nové lanovky v Axamer Lizum | ©Axamer Lizum

See v údolí Paznaun

V prosinci 2022 bude v malém lyžařském středisku See otevřena nová kabinová lanovka pro 8 osob „Furglerblick„. Náklady na investici se pohybují kolem 9 milionů eur. Lanovka vyveze lyžaře z oblasti Ascherhütte na vrchol Medrigjoch v nadmořské výšce 2570 metrů. Ve středisku přibude také nová 1 200 metrů dlouhá modrá sjezdovka.

Prozkoumej skiareál See >>

Galsterbergalm

V lyžařském středisku Galsterbergalm ve Štýrsku se chystá nová investice ve výši 11 milionů eur. Starou lanovku, která je stará více než 30 let, nahradí od sezóny 2022/23 moderní gondola pro 10 osob. Zdvojnásobí kapacitu v oblasti. V první fázi bude 31 nových kabin přepravovat až 1 200 osob za hodinu. Plánuje se rozšíření železnice na 45 kabin, které budou přepravovat 1 800 osob za hodinu.

Prozkoumej skiareál Galsterbergalm >>

Serfaus

V Serfausu byly zahájeny stavební práce na nové podobě lanovky Komperdellbahn, která je stará již 34 let a hraje klíčovou roli při přepravě lyžařů v oblasti. Nová lanovka pro 10 osob přepraví 3 500 osob za hodinu. Během léta jsme mohli sledovat postup prací na tomto ambiciózním projektu, který bude stát 50 milionů eur. Dolní a horní stanice budou postaveny prakticky od nuly. V dolní stanici bude také půjčovna vybavení se sportovní prodejnou a úschovna lyží s 5 000 místy.

Kromě toho projekt zahrnuje výstavbu mezistanice v oblasti oblíbené modré trati Mittelabfahrt na úrovni restaurace Leithe Wirt. Díky tomu nebudou muset začátečníci v budoucnu zdolávat závěrečný úsek sjezdovky, který je zejména na jaře poměrně náročný. Mezistanice také zlepší dopravu lyžařů z Fiss směrem na Serfaus. Ti, kteří využívají lanovku Waldbahn, budou moci nastoupit na lanovku Komperdellbahn v mezistanici, místo aby sjížděli až do údolí. Vzhledem ke značnému rozsahu prací bude projekt trvat dva roky. Otevření nové lanovky je plánováno na zimní sezónu 2023/2024.

Prozkoumej skiareál Serfaus-Fiss-Ladis >>

Mapa trasy nové lanovky Komperdellbahn v Serfaus | Seilbahn Komperdell GmbH

St. Jakob im Defereggental

V St. Jakob v údolí Defereggen nahradí moderní šestimístná sedačková lanovka Leppleskofel lanovku Almspitzlift, která je zde v provozu od 80. let 20. století. Horní stanice bude postavena v nadmořské výšce 2 683 m, čímž se stane nejvýše položenou lanovkou ve Východním Tyrolsku.  Nová sedačka bude vybavena vyhřívanými sedadly a ochranou proti větru a srážkám. Díky nové výstavbě se také otevřou tři nové sjezdovky.

Prozkoumej skiareál St. Jakob im Defereggental >>

Ramsau am Dachstein

Výstavba lanovky „TMX 6-10 Rittisberg“ od Leitnera, která bude od prosince 2022 vozit lyžaře na horu Rittisberg ve středisku Ramsau am Dachstein, stojí 8 milionů eur. Nová lanovka bude vybavena gondolami pro 10 osob a sedačkami pro 6 osob s potahy.  Čas výstupu na horu ve výšce 1500 m se zkrátí téměř o polovinu a bude trvat něco málo přes tři minuty.

Prozkoumej skiareál Ramsau am Dachstein >>

Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Ve Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau nahradí v zimě 2022/2023 moderní šestimístná lanovka Hornbahn 2000 svého předchůdce s 24letou historií. Díky vyhřívaným sedačkám a potahům chránícím před povětrnostními vlivy nabízí nová lanovka výrazně vyšší komfort než její předchůdkyně a zkracuje dobu jízdy o více než polovinu (z 8 na pouhé 3 minuty a 45 sekund). Zároveň se zvýší kapacita lanovky z 1 600 na 2 600 osob za hodinu. U horní stanice nové lanovky Hornbahn 2000 také vzniká vyhlídková plošina „Top of Alpbachtal„. Investice bude mít hodnotu 10,5 milionu eur.  Původně byla realizace těchto projektů plánována již na rok 2020, ale kvůli pandemii byla odložena.

Prozkoumej skiareál Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau >>

Skicircus Leogang

3 700 cestujících za hodinu přepraví moderní osmimístná sedačka, která nahradí starou lanovku L7 Sportbahn 6er. Nová lanovka bude mít samozřejmě vyhřívaná sedadla, větrné deflektory a automaticky uzamykatelné zabezpečení.

Prozkoumej skiareál Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn >>

Hinterstoder

Již 27 let stará šestimístná lanovka, která vozila lyžaře z údolí do centra lyžařského areálu v Hinterstoderu, přestala splňovat očekávání lyžařů. V sezóně 2022/23 ji proto nahradí nová lanovka Hössbahn vybavená gondolami pro 10 osob. Tím se zvýší jeho kapacita na 3 200 osob za hodinu. Zkrátí se také doba jízdy.  Výstup z dolní stanice na horní trvá pouhých 6,5 minuty. Umístěním boxů na lyže uvnitř gondol se zkrátí doba potřebná k nástupu a výstupu.

Prozkoumej skiareál Hinterstoder >>

Gerlitzen

Minulostí se stane i talířový vlek Finsterbach v Gerlitzenu. V sezóně 2022/23 ho nahradí nová čtyřmístná lanovka Wörthersee Freeride-Jet. Díky speciálnímu systému ochrany proti pádu a dopravním pásům se dětem lépe nastupuje a vystupuje z lanovky. Doba jízdy se zkrátí na 2:10 minuty. Předpokládaná kapacita nové lanovky je 2 000 osob za hodinu.

Prozkoumej skiareál Gerlitzen >>

Nové lanovky v Itálii

Alpe di Siusi

Návštěvníci lyžařského střediska Alpe di Siusi (Jižní Tyrolsko) se mohou i v letošní sezóně těšit na lepší komfort. Stará dvoumístná lanovka bude nahrazena novou šestimístnou lanovkou Spitzbühl s ochrannými kryty proti povětrnostním vlivům a vyhřívanými sedačkami. Kromě vyššího komfortu se díky této investici zkrátí doba výstupu a výrazně se zvýší kapacita.

Prozkoumej skiareál Alpe di Siusi >>

Nové lanovky v Alpách
Vizualizace nové lanovky v Alpe di Siusi | Foto: Seiser Alm Marketing

Merano 2000

Třicet let stará sedačková lanovka Piffing v lyžařském středisku Merano 2000 již také odešla do historie a v prosinci zde bude slavnostně otevřena moderní lanovka Naifjoch od společnosti Doppelmayr. Bude vybavena 37 prostornými kajutami, z nichž každá pojme 10 osob.  Současně bude upravena sjezdovka v této oblasti. Na střeše mezistanice bude k dispozici slunečná terasa.

Prozkoumej skiareál Merano 2000 >>

Plose

V lyžařském středisku Plose v Jižním Tyrolsku bude dosavadní lanovka nahrazena dvěma moderními desetimístnými gondolami.  Plose I bude jezdit od současné dolní stanice k bývalé dolní stanici lanovky Trametsch. Odtud vyveze lyžaře lanovka Plose II až k současné horní stanici.

Prozkoumej skiareál Plose >>

Rosskopf

V jihotyrolském lyžařském středisku Rosskopf končí provoz staré šestimístné kabinkové lanovky na Monte Cavallo, která byla v provozu 35 let. V letošní sezóně ji nahradí moderní desetimístná gondola. Nová železnice zkrátí dobu výstupu z 10 na 8,5 minuty. Kapacita se také zvýší téměř o polovinu. Za hodinu bude možné přepravit až 2400 osob. Investice bude stát 18 milionů eur.

Prozkoumej skiareál Rosskopf >>

Nové lanovky v Alpách
Nová lanovka na Rosskopf | Foto: Neue Rosskopf GmbH

 

Nové lanovky ve Švýcarsku

Zermatt

Lyžařské středisko pod Matterhornem se dočká druhé třísedačkové lanovky, nejvyšší lanovky svého druhu na světě.  Lanovka Glacier Ride II, která bude jezdit mezi ledovcovým rájem Matterhorn a Testa Grigia, spojí v sezóně 2022/23 Zermatt s Itálií. Stavba byla zahájena již v roce 2019, ale kvůli pandemii se projekt výrazně zpozdil.

Prozkoumej skiareál Zermatt >>

Nové lanovky v Alpách
Nová gondola v Zermattu | Foto: Zermatt Bergbahnen AG

Davos

V sezóně 2022/23 budou moci lyžaři využívat kompletně zrekonstruovaný druhý úsek lanovky Jakobshorn. V rámci projektu v hodnotě 8 milionů švýcarských franků budou modernizovány také obě stanice (přestupní a horní). V horní části bude postavena moderní panoramatická restaurace s prosklenou fasádou.

Prozkoumej skiareál Davos-Klosters >>

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.