10 tipů, jak ušetřit na zimní dovolené v Alpách

Newsroom Most Popular 10 tipů, jak ušetřit na zimní dovolené v Alpách

Dovolená na lyžích dokáže pořádně provětrat peněženku: k nákladům za ubytování a cestu se přidají ještě skipasy, výstroj, strava a nějaké ty atrakce. Aby díra v domácím rozpočtu po zimní dovolené nebyla tak velká, máme pro vás deset tipů, jak šetrně relaxovat na sněhu.

logo OnTheSnow

1. Vyhněte se hlavní sezóně

Cenový rozdíl za ceny ubytování může být v závislosti na období až 100-procentní. Termíny hlavní sezóny přitom nejsou v Rakousku, Švýcarsku a Itálii stejné. Při plánování dovolené hledejte akční nabídky, které na termín vaší dovolené nabízejí výhodnější nebo dokonce výrazně nižší ceny.

Náš tip – pokud se chcete vyhnout hlavní sezóně a nechcete se omezit jen na podzimní nebo jarní termíny, zkuste lednové termíny. Ve většině lyžařských středisek bývá aspoň po tři týdny v lednu mezi Novým rokem a prázdninami vedlejší sezóna a nízké ceny! Dodatečný bonus k nízkým cenám – o dost míň lidí na sjezdovkách, protože Němci a Nizozemci masově míří do Alp až na začátku února. Ve výběru vhodného termínu vám může pomoci i naše tabulka termínů školních prázdnin v Evropě.

 

2. Ušetřete na skipasu

Předtím, než podlehnete pokušení koupit si dražší skipas umožňující lyžování ve více střediscích na stovkách kilometrů sjezdovek, zvažte, jestli takovou nabídku vůbec jste schopni využít. To platí hlavně pro začátečníky, kterým často stačí levnější skipas na menší plochu.

Náročnější lyžaři na skipasech asi šetřit nebudou – nakonec, proto jezdíme do Alp, abychom cítili všechny ty kilometry v nohou!

 

3. Popřemýšlejte o sezónní permanentce

Nehodláte skončit lyžařskou sezónu po jediném výletu do Alp? Plánujete během sezóny víc výjezdů do Alp? Potom by se vám možná vyplatilo koupit místo několikadenních skipasů rovnou sezónní permanentku, ta totiž vyjde mnohdy stejně draho jako týdenní skipas, a navíc ji můžeš využít kdykoli během zimní sezóny a mnohdy i ve vícero skiareálech.

 

4. Věnujte pozornost dodatečným nákladům

Při hledání ubytování si ověřte, zda jsou nabízené atraktivní hotelové služby jako sauna, parní lázeň nebo vířivka v uváděné ceně. Jinak se totiž může stát, že si za ně buď připlatíte nebo je nebudete moci použít. Než si pronajmete apartmán nebo pokoj, měli byste si také ověřit, zda penzion nebo hotel má smlouvu s místním koupalištěm nebo aquaparkem. Jako hotelový host totiž budete mít do bazénu volný přístup – a není přece nic lepšího po dni stráveném na sjezdovkách, než dopřát unaveným svalům relax v teplé vodě s masážními tryskami.

Ale pozor – zkontrolujte, jestli se cena ubytování v hotelu s bazénem příliš neliší od jiných nabídek (bez volného vstupu do bazénu), protože jde přece o to, abychom utratili co nejmíň.

 

5. Výstroj si půjčte místo toho, abyste ji kupovali

Pokud za sezónu strávíte na lyžích ne víc než týden, bývá obvykle výhodnější si lyžařskou výstroj zapůjčit než kupovat si vlastní. Zvlášť pokud chcete ty nejlepší modely. Další plus tohoto řešení: Můžete každý den vyzkoušet jinou značku. Pokud však dáváte přednost vlastnímu vybavení, zvažte možnost nákupu použitých lyží. Cena takových lyží může být až o 60 % nižší než cena fungl nových.

 

6. Vyhledávejte propagační akce

Lady-Day, Víkend seniorů nebo před- či posezónní Skipass Free – to je jen pár příkladů propagačních akcí, kterými se lyžařská střediska snaží přilákat konkrétní skupiny návštěvníků v přesně určeném termínu. Sleva se může v některých případech vyšplhat až na 50 procent.

 

7. Děti neplatí

Pokud se chystáte na zimní dovolenou s dětmi, vybírejte mezi středisky, kde děti lyžují zadarmo. V některých lyžařských areálech získáte volný skipas i pro desetileté děti. Stojí za to ověřit si to ještě dřív, než zarezervujete ubytování. Pozor! Existují i střediska, která se prezentují jako rodinné areály, ale tučnou sumičku za skipas tady musíte zaplatit už i za předškolní děti!

 

8. Spěte u sousedů

Poohlédněte se po penzionech v menších obcích v okolí hlavního centra lyžařského střediska. Často už o několik kilometrů dál se dá sehnat ubytování o 30 procent levněji než přímo v prestižních lyžařských střediscích. Je také vhodné si zjistit, jestli z destinace, kde si rezervujete ubytování, do lyžařského střediska jezdí bezplatný skibus (většinou ano) a jestli se jeho zastávka nachází poblíž vybraného ubytovacího zařízení. Použitím skibusu ušetříte značnou sumu na benzínu – a za to budete moci na sjezdovkách – samozřejmě ve velmi malém množství – ochutnávat místní drinky.

 

9. Ušetřete na občerstvení

Ceny v horských chatách a restauracích přímo na svazích jsou dost vysoké. Pokud nechcete zbankrotovat, nastavte před odjezdem jasná pravidla, která budete všichni dodržovat. Nemusíte tam přece každý den spořádat královský oběd s dezertem a nápoji. Levněji vás vyjde vzít si s sebou na svah chléb, nějakou tu sladkost a něco k pití, abyste dodržovali pitný režim. Samozřejmě byste měli ve zdejší restauraci aspoň ochutnat místní speciality (to je důležitá součást lyžařského výletu!) – ale nemělo by vás to zruinovat. Náš tip: pronajměte si apartmán nebo byt – pak můžete dojet na lyžích až k domu, připravit si teplé jídlo a vrátit se na svah – takhle ušetříte na stravě až 80 procent.

 

10. Se skipasem v ceně pobytového balíčku nemusíte vždy ušetřit

Lyžařská střediska, hotely i cestovní kanceláře často lákají klienty na různé balíčky, v jejichž ceně je kromě ubytování i bezplatný skipas. Ale pozor! Tyhle nabídky nemusí být vždy výhodné. Někdy je lepší najít si pronájem apartmánu nebo pokoje sami bez zprostředkování a koupit si k tomu skipas.

 

Inspirujte se našimi tipy na ty nej… skiareály

Jestli ještě nemáte jasno o tom, kam byste tuhle zimu mohli vyrazit na další báječnou zimní dovolenou, můžete se inspirovat některými z našich žebříčků nejlepších středisek. I v top skiareálech se totiž dá dost ušetřit – a vaše zážitky a dojmy budou k nezaplacení!

Pokud se rádi vracíte na rakouské sjezdovky, zkontrolujte si žebříček deseti největších lyžařských oblastí v Rakousku.

Milovníci italské pohostinnosti si mohou projít přehled nejlepších italských skiareálů pro rodiny s dětmi. A pro lyžaře, kteří si zamilovali atmosféru věhlasného Tridentu, máme seznam nejkrásnějších sjezdovek v Trentinu.

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.