Nejprudší slovenské sjezdovky 2023

Newsroom Lyžařské nej Nejprudší slovenské sjezdovky 2023

Připravili jsme žebříček pro zkušené lyžaře, kteří rádi cítí oheň ve stehnech a nebojí se výšek. Představujeme slovenská lyžařská střediska, kde se můžete spustit po nejprudších svazích.

OnTheSnow

Máme pro tebe přehled prudkých slovenských sjezdovek, jejichž průměrný sklon je větší než 30 procent. Průměrný sklon těch úplně nejprudších ale přesahuje 45%! Do seznamu jsme zařadili jen černé, nejtěžší tratě. Průměrný sklon jsme vypočítali nepřímou metodou – tedy jako podíl převýšení a délky sjezdovky.

 

Nejprudší slovenské sjezdovky


Dlouholetého lídra tabulky, malofatranskou Vrátnou s jejími strmými sjezdovkami na Chlebu předstihla dokonce dvě jiná lyžařská střediska. Nejprudší sjezdovka na Slovensku se momentálně nachází na Roháčích! 

 

ROHÁČE SPÁLENÁ » Padák 6

délka ► 350 m

výškový rozdíl ► 160 m

průměrný sklon ► 46 %

zasněžování ► ano

Start této nejprudší slovenské sjezdovky najdeš zhruba v půlce svahu u 4-sedačkové lanovky. Na trať se dostaneš, když se vyvezeš nahoru 4-sedačkou a spustíš se kus po červeno-modré Spálené trojce. Černý Padák má dojezd u nástupní stanice 4-sedačky a je po celé délce technicky zasněžovaný.

 

ČERTOVICA » Veľká mulda

délka ► 320 m

výškový rozdíl ► 145 m

průměrný sklon ► 45 %

zasněžování ► ne

Na druhém místě je s průměrným sklonem 45 % Veľká mulda – sjezdovka v oblíbeném sedle Čertovica v Nízkých Tatrách. Černo-černá sjezdovka je výzvou pro opravdové dobrodruhy. Na sjezdovku tě vyveze lyžařský vlek H130 Čertova svadba a potom si můžeš užít nefalšovaný adrenalin!

 

Čtyři velmi prudké sjezdovky najdeš ve Vrátné v pohoří Malá Fatra. A které to jsou?

 

VRÁTNA » Veterná (Chleb)

délka ► 650 m

výškový rozdíl ► 264 m

průměrný sklon ► 41 %

zasněžování ► ne

 

VRÁTNA » Oštiepková mulda (Chleb)

délka ► 700 m

výškový rozdíl ► 264 m

průměrný sklon ► 38 %

zasněžování ► ne

 

VRÁTNA » Pod lanovkou (Chleb)

délka ► 2000 m

výškový rozdíl ► 750 m

průměrný sklon ► 38 %

zasněžování ► ne

 

VRÁTNA » Čierna (Poludňový Grúň)

délka ► 720 m

výškový rozdíl ► 256 m

průměrný sklon ► 36 %

zasněžování ► ne

 

Na sjezdovky na Chlebu se vyvezeš kabinkovou lanovkou Chleb, Veternou a Oštiepkovou muldu potom obsluhuje kotva. Sjezdovka Čierna na Poludňovém Grúni se nachází u lyžařského vleku H130. Na Poludňový Grúň se dostaneš díky 4-sedačkové lanovce z údolní lokality Paseky.

➽ Víš, že při zdolávání sjezdovky Pod lanovkou překonáváš na dvou kilometrech převýšení 750 výškových metrů? Skoro jako v Alpách, žejo?

 

Tři strmé sjezdovky tě čekají i v největším slovenském středisku pod Chopkem.

 

JASNÁ » Spravodlivá (Chopok sever)

délka ► 1225 m

výškový rozdíl ► 436 m

průměrný sklon ► 36 %

zasněžování ► ne

 

JASNÁ » Majstrovská (Chopok sever)

délka ► 1410 m

výškový rozdíl ► 436 m

průměrný sklon ► 31 %

zasněžování ► ano

Na Majstrovskou sjezdovku se vyvezeš 4-sedačkou z Jasné na Lukovou.

I na jižní straně Chopku najdeš náročné a strmé sjezdy. Dva z nich přesahují třicetiprocentní průměrný sklon., Do našeho výčtu jsme ale zařadili jen sjezdovku Vyhliadková, protože FIS – Turistická je traverz, značený jako lyžařská stezka.

 

JASNÁ » Vyhliadková (Chopok jih)

délka ► 1130 m

výškový rozdíl ► 391 m

průměrný sklon ► 33 %

zasněžování ► ano

Dále pokračujeme výčtem všech černých tratí, jejichž průměrný sklon přesahuje 30 %:

MALÁ LUČIVNÁ » Pod lanovkou

délka ► 1400 m

výškový rozdíl ► 504 m

průměrný sklon ► 36 %

zasněžování ► ano

Na tuto poměrně nízko položenou černou sjezdovku se vyvezeš starší dvojsedačkovou lanovkou, dojezd sjezdovky se nachází v 508 metrech nad mořem u nástupní stanice lanovky. Středisko je v provozu obvykle jen přes víkendy a ne vždy je sjezdovka upravená, dá se na ní tedy absolvovat i freeride.

TATRANSKÁ LOMNICA » Lomnické sedlo

délka ► 1240 m

výškový rozdíl ► 439 m

průměrný sklon ► 35 %

zasněžování ► ne

Jedna z nejkrásnějších a nejznámějších černých sjezdovek na Slovensku. Nabízí výjimečný pohled na Podtatranskou kotlinu. Jde o nejvýše situovaný lyžařský terén na Slovensku a v okolních státech s výjimkou Rakouska. Vrcholový bod se nachází v 2166 metrech nad mořem. Nejprudších je horních 500 metrů sjezdovky, během kterých dosahuje průměrný sklon 40%.

 

KOZINEC » Pri vleku (Zázrivá)

délka ► 750 m

výškový rozdíl ► 265 m

průměrný sklon ► 35 %

zasněžování ► ne

Černá sjezdovka u kotvového vleku v Zázrivé je otevřená v případě dostatku přírodního sněhu. Můžete ji vyzkoušet třeba když si budete chtít odskočit při vašem víkendovém výletu do Vrátné.

 

SKI GUGEL MLYNKY » Koleso

délka ► 780 m

výškový rozdíl ► 266 m

průměrný sklon ► 34 %

zasněžování ► ano

Tady už se ocitáme ve Slovenském Ráji a ten stojí za návštěvu sám o sobě v zimě i v létě. Tahle černá sjezdovka obsluhovaná lyžařským vlekem není upravovaná a využívá se na freeride.

 

Tři strmé sjezdovky najdeš v Belianských Tatrách na slovensko-polské hranici, konkrétně v Bachledově dolině. Jedna z nich je upravovaná, dvě freeridové.


BACHLEDKA SKI&SUN » Slalomák (Jezersko)

délka ► 950 m

výškový rozdíl ► 310 m

průměrný sklon ► 33 %

zasněžování ► ano

Slalomák s dojezdem u bufetu v Jezersku má uctyhodnou délku 950 metrů. Na start éto těžké sjezdovky se vyvezeš jak z Jezerska (4-sedačkou Tatralift), tak i z Bachledovy doliny – tam funguje nová kabinková lanovka.

 

BACHLEDKA SKI&SUN » Efka I a Efka II (Jezersko)

délka ► 650 m

výškový rozdíl ► 205 m

průměrný sklon ► 32 %

zasněžování ► ne

Tyhle dvě černé freeridové tratě mají stejné délku a překonává se na nich stejné převýšení, proto je nerozepisujeme každou zvlášť. Obě můžeš vyzkoušet, když se z Jezerska vyvezeš 4-sedačkou Tatralift.

 

BEZOVEC » Päťstovka

délka ► 500 m

výškový rozdíl ► 160 m

průměrný sklon ► 32 %

zasněžování ► ano

Bezovec najdeš v pohoří Považský Inovec, docela blízko u hranic. Sjezdovka Pětistovka, která nese název podle vleku, který ji obsluhuje, je jednou ze dvou černých, které ve středisku najdeš. Druhá černá je oproti Pětistovce dvojnásobně dlouhá, její průměrný sklon ale dosahuje jen 18% (to kvůli té délce).

 

ŠACHTIČKY » Obráková

délka ► 958 m

výškový rozdíl ► 302 m

průměrný sklon ► 32 %

zasněžování ► ano

Na vrchol kopce Panský diel a zároveň na start této černé Obřákové, téměř kilometr dlouhé sjezdovky se vyvezeš přímo od parkoviště vlekem F12.

 

ČIČMANY » Sjezdovka 1

délka ► 870 m

výškový rozdíl ► 273 m

průměrný sklon ► 31 %

zasněžování ► ano

Až se v malebné vesničce Čičmany dosyta pokocháš nádhernými dřevěnicemi s původními lidovými motivy, zajdi i na kopec a vyzkoušej černou sjezdovku s mírnějším dojezdem. Na start tě vyveze vlek H130 rovnou od parkoviště. A po dojezdu se rovnou můžeš občerstvit u bufetu a vyrazit na další jízdu.

 

SNOWLAND VALČIANSKA DOLINA » Freeride 7

délka ► 500 m

výškový rozdíl ► 150 m

průměrný sklon ► 30 %

zasněžování ► ne

Jak už název napovídá, tahle sjezdovka není upravovaná a používá se výhradně na freride v přírodním sněhu. Na její start se vyvezeš 4-sedačkovou lanovkou Doppelmayr.

 

RELAX CENTER PLEJSY » Komín

délka ► 700 m

výškový rozdíl ► 210 m

průměrný sklon ► 30 %

zasněžování ► ano

A tuhle strminu najdeš ještě kus za Popradem, až u Krompach. Komín je jedna ze tří náročných tratí na Plejsech. Na její start se vyvezeš vlekem Tatrapoma s nástupem u čajovny.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.