Jak si správně vybrat lyžařské brýle?

Newsroom Jak vybírat výstroj Jak si správně vybrat lyžařské brýle?

Lyžařské brýle jsou nezbytným vybavením pro každého lyžaře nebo snowboardistu. Vybrat správné lyžařské brýle není jen otázkou vzhledu, ale především ochrany očí před světlem a větrem na svahu. V tomto článku se budeme věnovat výběru správných lyžařských brýlí a ukážeme vám, na co si dát pozor při nákupu.

logo OnTheSnow

Lyžařské brýle jsou důležitou součástí výbavy každého lyžaře. Správný výběr brýlí zajistí nejen pohodlí, ale také ochranu před sluncem a větrem. Při výběru brýlí je nutné zohlednit typ lyžování, klimatické podmínky a vlastní potřeby a požadavky. Při výběru si také můžete vybrat mezi brýlemi s polarizačními skly nebo bez nich.

Abyste si byli jistí, že vyberete správně, doporučujeme vám vyzkoušet brýle před zakoupením a zjistit, zda jsou pohodlné a zda vám skutečně vyhovují. Také nezapomeňte zkontrolovat, zda brýle splňují vaše očekávání v oblasti ochrany před sluncem a větrem, stejně jako v oblasti viditelnosti. S pečlivým výběrem a řádným zvážením všech důležitých faktorů budete mít jistotu, že jste si vybrali správné lyžařské brýle. V tomto článku se dozvíte vše, co o správném výběru lyžařských brýlí potřebujete vědět.

Funkčnost lyžařských brýlí

Lyžařské brýle by měly být především funkční a splňovat několik kritérií. Tato kritéria zahrnují:

  • Ochranu před světlem: Slunce na svahu může být silné a oslňující, což může vést ke snížení viditelnosti a k následným nehodám. Proto je důležité, aby lyžařské brýle byly opatřeny UV filtrem, který chrání oči před škodlivým UV zářením.
  • Ochranu před větrem: Větrné a mrazivé podmínky na svahu mohou být pro oči nebezpečné. Proto je nutné, aby lyžařské brýle dokonale těsnily a chránily oči před větrem a chladem.
  • Vysokou viditelnost: Lyžařské brýle by měly poskytovat co nejlepší viditelnost v různých světelných podmínkách. To znamená, že by měly být vybaveny antireflexní vrstvou, která eliminuje odrazy světla a umožňuje tak jasný pohled na svah.

 

Kvalita brýlí je podstatná

Kvalita lyžařských brýlí je samozřejmě velmi důležitá. Při koupi brýlí byste měli vycházet z následujících bodů:

UV-ochrana

UV ochrana je velmi důležitá, hlavně na horách! Kromě UVA, UVB a UVC by měly mít dobré lyžařské brýle i složku tlumící modrou složku spektra.

Pevnost rámu a odolnost zorníku proti nárazu

Při manipulaci s lyžařskou hůlkou se z ní snadno a rychle může stát zbraň, stejně jako z větve, kolem které právě projíždíte – proto by rám měl zorníku poskytovat dostatečnou ochranu, neměl by praskat a zorník by se neměl dát z rámu vyndat.

Odvětrání a ochrana proti zamlžení zorníku

Takzvaný antifog – povlak zorníku, který zajišťuje stále vynikající a jasný výhled, spolu se správným odvětráním, které byste měli vybírat v první řadě podle toho, jak moc se obvykle při lyžování potíte. Větrací otvory by neměly být jen v přilbě, a měly by zajišťovat dobré větrání bez toho, abyste pociťovali příliš velký „průvan“. Umístění ventilačních otvorů je také velmi důležité.

Zorné pole

Dobrý výhled hraje při lyžování jednoznačně rozhodující úlohu! Při výběru lyžařských brýlí byste měli vyzkoušet hned několik typů, abyste získali představu o tom, které vám poskytují ten nejlepší výhled.

Výběr správného typu lyžařských brýlí

Při výběru správného typu lyžařských brýlí byste měli zvážit následující faktory:

  1. Sluneční ochrana: Vyberte brýle s odpovídajícím stupněm ochrany proti slunci, abyste ochránili své oči před UV zářením.
  2. Zorné pole: Zvažte, jaký typ zorníku potřebujete. Některé brýle nabízejí širší zorné pole, což může být výhodné pro lyžaře, kteří potřebují vidět okolí.
  3. Typ lyžování: Vyberte brýle, které odpovídají typu lyžování, který provozujete. Některé brýle jsou určeny pro rychlou jízdu na sjezdovce, zatímco jiné jsou vhodnější pro freestyle jezdce nebo pro lyžování v oblastech s nízkou viditelností.
  4. Komfort: Zvažte pohodlí brýlí a zda jsou vhodné pro váš tvar hlavy a nose.
  5. Cena: Některé brýle mohou být dražší, ale nabízejí lepší ochranu, výkon a pohodlí.

Vyberte brýle, které vyhovují vašim potřebám a preference, abyste mohli co nejlépe využít svůj čas na sjezdovce.

Kompatibilita s přilbou

Dalším důležitým faktorem, na který byste si měli dát pozor, je kompatibilita s helmou – rám musí k přilbě pasovat, mezi brýlemi a helmou by neměl být příliš velký prostor, a brýle by vám přitom měly stále držet rovnoměrně na tváři. Boční silikonové pruženky by měly bránit sklouznutí brýlí. V ideálním případě byste měli kupovat lyžařské brýle spolu s přilbou (anebo naopak). V optimálním si k nákupu brýlí vezměte i svou přilbu, abyste měli jistotu, že tyhle dva důležité doplňky si budou rozumět.

Lyžařské brýle pro ty, co nosí brýle

K dostání jsou samozřejmě i lyžařské brýle přizpůsobené pro ty, kteří nosí dioptrické brýle. Ti potom mohou nosit oboje. Tento typ lyžařských brýlí je o něco větší a většinou mají boční drážky v rámu a v pěně, takže nožičky dioptrických brýlí do nich dobře zapadnou.

Zásady pro výběr správných brýlí

I když jste si třeba už vybrali brýle, které se vám líbí, přesvědčte se o tom, jestli vám dobře sedí. Nasaďte si je a zkuste zakroutit hlavou do všech stran (nebojte se intenzivnějších pohybů) – brýle by měly stále držet na místě, nesklouznout a netlačit. Pokud kupujete brýle bez přilby, přesvědčte se, že čelenka i pruženky jsou nastavitelné do různých délek a že přezka pruženky nebude překážek sponě na vaší přilbě. Všeobecně platí, že při nákupu v obchodě byste měli dbát na svoje pocity – pokud brýle nevnímáte jednoznačně jako pohodlné, potom je nekupujte – bez ohledu na to, jak krásný design mají.

Brýle musí dobře sedět

Nejdůležitější na lyžařských brýlích je, jak vám padnou: rám musí být rovnoměrně rozložený na tváři a neměl by nikde tlačit, zejména ne na nose! Brýle totiž budou mít vliv na dýchání, a jakékoli omezení má proto nepříjemné dlouhodobé důsledky.

Výběr správného skla

Lyžařské brýle se prodávají s různými druhy skel. Ty se liší barvou, tloušťkou a typem. Každý typ skla má své výhody a nevýhody a vyberete-li si správný typ, můžete si užít bezproblémové lyžování.

Barva skel

Barva skel ovlivňuje to, jak vidíte na svahu. Šedé sklo je nejlepší volbou pro jasné dny, protože neovlivňuje barevný odstín. Naopak, žluté sklo je dobré volbou pro mlhavé dny, protože zlepšuje kontrast a umožňuje vidět lépe v nízkém světle. Modré sklo je dobré pro slunečné dny, protože snižuje odlesky a umožňuje vidět výhled na vodu a sníh.

Tloušťka skel

Tloušťka skel ovlivňuje, jak dobře vidíte skrz ně. Čím silnější sklo, tím více ochrany před světlem. Avšak, silné sklo může být těžší a náročnější na nošení. Lehčí sklo je dobré pro pohodlné nošení, avšak méně ochrany před světlem.

Typ skel

Existuje několik typů skel, jako je polarizační, fotochromatické a vodotěsné sklo. Je důležité zvolit správný typ skla, který bude odpovídat vašim potřebám a požadavkům. Například v tmavých a podmračených dnech se doporučují brýle se skly s vyšším stupněm polarizace, které zlepšují kontrast a redukují odlesky. Naopak v jasných a slunečných dnech jsou vhodné brýle se skly s nižším stupněm polarizace, které zabraňují přehlcení očí sluncem.

Jaké lyžařské brýle jsou k dostání?

Existují kritéria, ve kterých se jednotlivé lyžařské brýle od sebe liší:

Materiál a konstrukce

Lyžařské brýle se vyrábějí z různých materiálů, jako je plast, kov a karbon. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Plastové brýle jsou lehké a cenově dostupné, ale méně odolné. Kovové brýle jsou robustnější, ale těžší. Karbonové brýle jsou nejodolnější a nejlehčí, ale také nejdražší.

Důležitým faktorem pro správný výběr brýlí je také jejich konstrukce. Některé brýle jsou určeny pouze pro jízdu v dobrých světelných podmínkách, jiné mají vyměnitelná skla pro různé světelné podmínky. Zvažte, zda budete jezdit pouze za dobrého počasí, nebo zda budete potřebovat brýle s vyměnitelnými skly (zorníky) pro jízdu za špatných světelných podmínkách.

Tvar a velikost

Lyžařské brýle by měly být pohodlné a dobře sedět na vašem nosu a na vašich uších. Proto je důležité si vybrat správný tvar a velikost brýlí. Stručně řečeno, existují tři velikosti, pro velké, střední a malé tváře. Pokud máte špatnou velikost, brýle vám kloužou nebo vás tlačí do tváří, máte omezený výhled nebo otlačený nos.

Komfort

Dost důležitá věc: Brýle by měly být jednoduché, rám musí dobře pasovat k tvaru obličeje a tvářová pěna by měla mít měkký fleece.

Zorník

Existují cylindrické i sférické typy zorníků, ty sférické mohou být zakřivené i z obou stran. Sférické mají jednoznačně lepší optiku, ale jsou trochu dražší.

Lyžařské brýle s výměnnými skly (zorníky)

Hodně značek lyžařských brýlí momentálně nabízí typy s výměnnými zorníky. Užitečná věc, protože můžete vyměnit sklo podle zrovna převažujících světelných podmínek. Nezřídka se stává, že lyžujete ještě v ranní mlze nebo při plném slunci, a mít přitom na sobě stále tytéž brýle může být nepohodlné. Každý druh vyměnitelných zorníků přináší optimální povrchovou úpravu vzhledem k určitým podmínkám (mlha, slunce, tlumení modré složky spektra, přidání žluté složky spektra a podobně), jejich použitím dosáhnete optimálního kontrastu, ostrých obrysů a dobrého výhledu, což napomáhá větší bezpečnosti.

Různé barvy skel  a jejich význam

Různé barvy skel mají určitě smysl, ale liší se od značky k značce, protože každý výrobce používá jiné kombinace zrcadlení nebo polarizační filtr. Zatímco většina značek doporučuje používat speciální zorníky pro konkrétní typ počasí a světelných podmínek, nakonec je to vždy věc vkusu kupujícího.

Údržba lyžařských brýlí

Máte-li sklo brýlí zevnitř mokré, neměli byste ho nikdy utírat hadrem nebo kapesníkem, tím byste mohli zničit vrstvu proti zamlžení – a v konečném důsledku i brýle. Nejlepší, co můžete udělat, je brýle sundat a nechat je oschnout na teplém místě. Pokud máte k dispozici speciální hadřík na brýle, který nepouští vlákna (často bývá součástí pouzdra na brýle), můžete ho na osušení zorníků opatrně použít.

 

Mohly by vás zajímat i tyto články o nákupu lyžařské výstroje:

Jak si správně vybrat nové lyže

Jak správně vybrat délku lyží pro děti

Jak si správně vybrat nové lyžařské boty

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.