Covid-19 Otázky a odpovědi: Kde se lyžuje a kam můžete vyrazit na lyže

Newsroom Cestování Covid-19 Otázky a odpovědi: Kde se lyžuje a kam můžete vyrazit na lyže

Pandemie Covid-19 tvrdě zasáhla všechny sféry našeho života a bezesporu měla dopad i na posledních pár lyžařských sezón. Lyžování a dovolená na lyžích úzce souvisí s cestováním a gastronomií, prostě s turistikou. Právě cesty, zejména do zahraničí, mohou vyvolat řadu otázek. Shromáždili jsme odpovědi na nejčastější dotazy ohledně možnosti lyžování v aktuálních podmínkách.

logo OnTheSnow

Následující řádky byly platné během zimních sezón 2020-2021 a 2021-2022. Věříme, že v aktuální lyžařské sezóně 2022-2023 se už Covidu bát nemusíme a při návštěvě lyžařských středisek obejdeme bez respirátorů a dalších omezení.

 

NEJNOVĚJŠÍ AKTUALIZACE: 10.2.2022

 

Covid pravidla v českých skiareálech

Pro Čechy dostupné Česká lyžařská střediska jsou tuto zimu otevřená. Při vstupu do skiareálu ani při nákupu skipasu se už lyžaři nemusí prokazovat covid pasem – toto opatření bylo pro všechny služby včetně volnočasových aktivit zrušeno. Doklad o bezinfekčnosti se už nevyžaduje ani pro vstup do restaurace a nepodmiňuje ani ubytování v hotelu.

Pozor: Na vlecích ani lanovkách, ani při čekání na vlek už není povinné zakrytí úst a nosu respirátorem FFP2. Bez respirátoru však nelze vstoupit do žádných interiérových prostor.

Otevřené skiareály v Česku

 

Kde se dá lyžovat v zahraničí?

Přestože pandemická situace je kvůli novým mutacím koronaviru stále napjatá, aktuální lyžařská sezóna zatím ve všech evropských zemích probíhá jen s několika omezeními. Pojďme se podívat, jak to s lyžováním vypadá v jednotlivých zemích.

Skiareály zavřené skiareály zavřené    Skiareály otevřené skiareály otevřené    Skiareály otevřené, ale bez ubytování skiareály otevřené, ale bez možnosti ubytování

 

Polsko

Skiareály otevřené Od 15. prosince vláda zavedla trochu přísnější opatření. K dosavadním opatřením jako je dodržování rozestupů 2 m od ostatních osob a povinnost zakrytí úst a nosu v MHD (i na vlecích) uvnitř i venku, kde není možné dodržovat rozestupy (např. ve frontě na vlek), se přidává regulace kapacity. V hromadné dopravě je maximální kapacita omezena na 75 %. V restauracích, barech a hotelech může být maximální obsazenost max. 30 %. Totéž platí o kinech, divadlech, sportovních a duchovních místech. Tento limit může být zvýšen pro očkované osoby s covid pasem.

Do odvolání budou také uzavřeny kluby a diskotéky. Na bujaré apres-ski v Polsku tedy musíme prozatím zapomenout. Výjimku tvoří Silvestr a Nový rok (31.12-1.01). V těchto dnech budou povoleny akce za přísného hygienického režimu s účastí do 100 osob. Ani tady se do limitu nepočítají lidé, kteří mají certifikát o očkování nebo překonání Covid-19.

Jak je vidět, v Polsku zatím žádná velká omezení pro lyžaře nejsou. Jediným problémem může být limit hotelu, pokud ho hoteliéři skutečně dodrží. V tomto případě může být obtížné najít ubytování během vánočních prázdnin.

Otevřené skiareály v Polsku

 

Rakousko

Skiareály otevřené Celostátní lockdown v Rakousku skončil v neděli 12. prosince. To však platí jen pro očkované a vyléčené, kteří mohou opět cestovat do Rakouska i za turistikou (a lyžováním). Od 20. prosince došlo k dalšímu zpřísnění: Při vstupu do země je zapotřebí ke covid pasu předložit i aktuální negativní PCR test, anebo doklad o přeočkování 3. dávkou vakcíny. Osoby bez vakcinace nebo testu musí nastoupit do povinné karantény.

Lidé bez covid pasu podléhají i dalším omezením. K ubytování v hotelu, návštěvě restaurace i vstupu do lyžařského areálu je potřebný doklad o očkování nebo o překonání nemoci. Pouhý test už nestačí.

Od 12.2.2022 se ruší povinnost 2G (očkovaní/překonaní) v obchodech.

Od 19. 2. 2022 znovu platí v gastronomii a cestovním ruchu pravidlo 3G (očkovaní, překonaní, testovaní).

Platnost covid pasu zůstává na 270 dnech od poslední očkovací dávky.

Otevřené skiareály v Rakousku

 

Itálie

Skiareály otevřené Výjimečný stav v Itálii byl prodloužen do 31. března 2022. Itálie je stále rozdělena na bílou, žlutou, oranžovou a červenou zónu. O přidělení kraje do dané zóny rozhoduje ministr zdravotnictví na základě týdenního monitoringu. V regionech označených bílou barvou platí mírnější pravidla. Není tam např. povinné nosit roušku v exteriéru, ani tam neplatí zákaz vycházení.

Od 1. února 2022 je pro vstup do Itálie nutno prokázat se tzv. Green pasem – tedy potvrzením o ukončeném cyklu očkování, překonání covidu nebo negativním AG testem (48 hod) nebo PCR testem (72 hod).

Od 11. února 2022 už neplatí povinnost překrytí horních cest dýchacích respirátorem ve venkovních prostorách.

Otevřené skiareály v Itálii

 

Švýcarsko

Skiareály otevřené  Od 20. prosince musí všechny osoby starší 16 let (včetně očkovaných a rekonvalescentů) při vstupu do Švýcarska předložit negativní výsledek PCR testu (platnost max. 72 hodin). Důležitépro neočkované platí povinnost po čtyřech až sedmi dnech absolvovat další kontrolní test ve Švýcarsku. Tento test (může být antigenní) je zpoplatněn a jeho výsledek by měl být předložen příslušnému úřadu v kantonu. Před příjezdem se také musíte zaregistrovat pomocí elektronického formuláře. Na vlecích a lanovkách je povinné zakrytí úst a nosu. Do interiérů restaurací a barů mají povolen vstup pouze testovaní, očkovaní a vyléčení.

Otevřené skiareály ve Švýcarsku

 

Francie

Skiareály otevřenéTaké ve Francii platí řada opatření, která se týkají především neočkovaných lidí. Hygienický pas (tj. doklad o očkování nebo uzdravení) musí být předložen v kavárnách, barech a restauracích, včetně restauračních zahrádek, jakož i v obchodních centrech a nemocnicích. Certifikační povinnost platí také na palubách letadel, vlaků (TGV, Intercités) a meziregionálních dálkových autobusů. V případě absence certifikátu musí být všude předložen negativní výsledek testu RT-PCR (platný 72h) nebo antigenního testu (48h). Ochrana úst a nosu na lanovkách a vlecích je povinná pro všechny starší 11 let.

V případě zhoršení epidemické situace v lyžařských střediscích bude zavedena povinnost předložit covid pasu. Lyžaři přijíždějící do Francie z Česka musí mít potvrzení o očkování proti Covid-19. Alternativou může být také potvrzení o překonání Covid-19 nebo negativní výsledek testu (PCR nebo antigenový test) ne starší než 24 hodin.

Otevřené skiareály ve Francii

 

Slovensko

Skiareály otevřené Na Slovensku se od 26.2.2022 lyžuje v režimu základ,  potvrzení o očkování ani platný test už není zapotřebí. Totéž platí o službách, restauracích a ubytování v hotelích. Povinnost zakrytí dýchacích cest respirátorem ve všech veřejných uzavřených prostorách prozatím trvá.

Z toho vyplývá, že čeští lyžaři se mohou bez problémů vydat na předjarní dovolenou do Tater.

Otevřené skiareály na Slovensku

logo OnTheSnow

>> Otevřená lyžařská střediska v Evropě <<

 

Je ve skiareálech povinná rouška nebo respirátor?

Každá země má trochu jiná pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví, ale obecně platí, že ve všech uzavřených prostorách, obslužných zařízeních a restauracích byste si měli zakrývat ústa a nos. Lanové dráhy se řadí mezi dopravní prostředky. Proto je na vlecích a lanovkách povinné zakrytí úst a nosu. Některé země jako Rakousko nebo Česká republika vyžadují použití respirátoru FFP2.

Povinné respirátory v rakouských lyžařských střediscích
Povinné respirátory v rakouských lyžařských střediscích
Foto: Facebook | Schladming-Dachstein

 

Doporučení pro bezpečné lyžování v době pandemie

➽ Pokud se rozhodnete cestovat do lyžařského střediska, snažte se snížit riziko nákazy Covid-19 tím, že si jako dopravní prostředek zvolíte auto. Několikahodinová cesta autobusem nebo vlakem asi není nejlepší volbou.

➽ Pokud je to možné, rezervujte si ubytování v blízkosti sjezdovek, abyste nemuseli jezdit skibusem.

➽ Často si dezinfikujte ruce. V lyžařských areálech budou dezinfekční prostředky umístěny u vstupu do všech uzavřených místností, jako jsou lanovky, restaurace a přístřešky.

➽ Udržujte sociální odstup, jak uvnitř budov, tak na svazích. Ne všechny země a regiony mají limit vzdálenosti 2 metry, proto se vždy řiďte pokyny pro region, kde lyžujete.

➽ Jako čas oběda si zvolte raději méně oblíbené hodiny, kdy jsou restaurace a hostely méně přeplněné. Používejte venkovní stoly, kdykoli to počasí dovolí.

➽ Zarezervujte si lyžařské vybavení předem, abyste nemuseli trávit příliš času v půjčovně.

➽ Nezapomeňte na adekvátní cestovní pojištění, které kryje i riziko nákazy Covid-19 či další rizika spojená s výskytem koronaviru. Většina pojišťoven již přizpůsobila nabídku cestovního pojištění podmínkám pandemie.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.