Jak si správně vybrat nové lyžáky

Newsroom Jak vybírat výstroj Jak si správně vybrat nové lyžáky

Řady nových bot na regále v obchodě působí parádním dojmem. Jak ale vybrat správný pár, který vám nepokazí dovolenou skeletem, který vás bude tlačit do kotníku? Podělíme se o několik důležitých tipů a triků, které vám pomohou při správném výběru.

OnTheSnow

 

Proč je velikost lyžařské boty důležitá?

Lyžařská bota, jakožto prvek spojující lyžaře s lyží, je klíčovým prvkem výbavy. Při koupi lyžařské obuvi položíte základy perfektního lyžování. Vhodná lyžařská bota je pohodlná, dobře drží nohu a přenáší sílu a kontrolní impulzy z lyžaře přímo na lyži. Skutečně stojí za to věnovat čas tomu, abyste si vybrali adekvátní lyžařskou obuv a její správnou velikost!

Lyžařské boty musí perfektně sedět. Přenášejí sílu nohou na lyže – čím lépe boty „sednou“ na chodidla, tím lépe dokážeme lyže ovládat. Příliš měkké, příliš velké boty, nebo takové, ve kterých je noha nestabilní, nejenže snižují požitek z jízdy, ale také zvyšují riziko pádů a zranění.

„Pokud boty nesedí, zapnu si je pevněji,“ myslí si někteří lidé. Bohužel, toto je nesprávný předpoklad. Příliš těsné upnutí obuvi způsobuje, že je noha příliš utažená – v důsledku toho chodidla bolí a mrznou. Tato lidová moudrost je ale bohužel velmi rozšířená. Výsledkem je, jak říká Robert Psiuk, manažer značky Lange, že zhruba 90 procent lyžařů obouvá velké boty.

 

Jak si vybrat velikost lyžařské obuvi?

Ať už jde o pánské, dámské nebo dětské sjezdové boty, o začátečníky nebo zkušené lyžaře, nalezení správné velikosti je nejdůležitější. Jak tedy zjistíte svou velikost?

Nejlepší je prostě změřit nohu. Ve specializované prodejně lyží je to standardní postup, kterým začíná hledání správného páru. Měřit by se však měla nejen délka, ale i šířka chodidla. Díky tomu vám bude moci prodejce doporučit úzké lyžáky (pokud máte obzvlášť úzkou nohu), nebo naopak široké modely určené speciálně pro širokou nohu. Šířka holeně menší než 98 mm se považuje za úzkou, nohy široké asi 100 mm se považují za střední, od 102 mm výše jsou široké. Důležité! Měření by se mělo provádět při každém nákupu nových lyžařských bot, protože velikost a tvar vašich nohou se mohou časem měnit.

Kompetentní prodejce nám změří nejen délku chodidla, ale i jeho šířku. Foto: Atomic
Kompetentní prodejce nám změří nejen délku chodidla, ale i jeho šířku. Foto: Atomic

 

Co je to systém Mondopoint (MP)?

Mondopoint, Mondo nebo někdy zkráceně MP je standardizovaný systém velikosti lyžařské obuvi, který se týká délky chodidla v centimetrech. Měření lze vykonávat i nezávisle, bez použití specializovaných přístrojů. Zde je návod, jak určit vlastní velikost obuvi na stupnici MP:

1. Položte nohu v lyžařských ponožkách na papír.
2. Obkreslete chodidlo, tužku přitom držte svisle dolů.
3. Změřte délku chodidla od paty po špičku prstů.
4. K výsledku připočítejte 5 milimetrů a zaokrouhlete na další vyšší číslo MP.

Rozměry Mondopoint se uvádějí v intervalech po 5 mm, tj. 25; 25,5; 26; 26,5 atd. Skelety lyžařských bot zpravidla podporují dvě velikosti Mondopointu. Například boty MP 27 a 27,5 mají stejný skelet. Pro střední velikosti výrobce obvykle používají dvě různé vložky (jednu silnější a druhou tenčí). Atomic zase nabízí tzv. nastavovač velikosti, který lze umístit pod stélku.

Zeptejte se sami sebe, na jaké disciplíny a jak často chcete své nové lyžáky využívat. Například je zbytečné kupovat si skialpové lyžáky, pokud se na skialp vydáte dvakrát do roka, protože na sjezdovkách budete svého výběru litovat. V tomto případě upřednostněte univerzálnost: dobrým kompromisem mohou být kvalitní freeridové lyžařské boty.

 

Jak vyzkoušet lyžáky?

Měli byste pamatovat na to, že noha se během dne zvětšuje až o polovinu, protože krevní a lymfatické cévy se rozšiřují. Boty byste si proto měli vyzkoušet ráno nebo v poledne.

Zajímavost: po dvou nebo třech dnech na svahu se i boty zvětší – někdy i o půl čísla.

Ideální je vyzkoušet si boty s ponožkami, ve kterých hodláte lyžovat – nejlépe funkční, určené k lyžování. Takové jsou navíc zesílené v oblastech náchylných na tlak a odřeniny a dobře sají pot. Neměli byste však kupovat boty ve velmi silných ponožkách, protože, jak jsme již zmínili, samotná obuv se po krátkém čase také trochu roztáhne.

 

Jak správně zapnout lyžařské boty?

Po vložení nohy do boty (nejsnáze se to dělá vestoje) několikrát udírejte zadní částí boty o zem, aby byla pata co nejdál vzadu. Potom přezky jednu po druhé zapínáme v následujícím pořadí:

  • jako první zapínáme spodní sponu na skeletu
  • potom zapneme horní přezku na skeletu (potom dotáhneme spodní přezku pevněji)
  • když jsou přezky na skeletu zapnuté, zapněte přezky na noze – nejdřív druhou zpředu, potom první
  • nakonec zapněte pásek na suchý zip v horní části skeletu.

Je důležité, aby po zapnutí bota v žádném místě netlačila, ale stále pevně obepínala nohu. Hlavně pata a nárt musí být v botě pevně usazeny. Pokud se pata zvedá nebo se posouvá stranou, boty zjevně dobře nesedí. Pokud vyzkoušíme stejný model obuvi, ale o něco menší, a ukáže se, že tentokrát nemáme dostatek místa na prsty na nohou, znamená to, že tento model se jednoduše nehodí k naší noze.

 

Co je flex a na co slouží?

Hodnota flex je ukazatelem tvrdosti bot, konkrétně jejich skeletu. Čím vyšší je hodnota, tím větší je opora holeně. Vyšší flex tedy znamená lepší kontrolu lyží, ale i menší rozsah pohybu v kotníku a menší pohodlí nohou. Hmotnost, jakož i zručnost a styl jízdy lyžaře hrají při výběru správného flexu důležitou roli. Čím těžší je lyžař, čím má zručnější a sportovnější styl lyžování, tím větší flex by měl upřednostnit.

Stupnice tvrdosti lyžařských bot

  • začínající lyžaři, lidé s nízkou hmotností: flex 50-80
  • středně pokročilí lyžaři, těžší muži: flex 80-100
  • pokročilí lyžaři: flex 100-130
  • závodníci: flex 130-170 a vyšší

 

Kolik času byste měli strávit zkoušením lyžáků?

Abyste zhodnotili, zda vám bota dobře sedí, musíte v kotníku trochu pokrčit nohy a pohybovat kolenem v různých směrech. Také je potřeba chodit po obchodě alespoň 20, nejlépe 30 minut, s lyžáky obutými na nohou. Jedině tak můžete zjistit, zda bota sedí nebo ne. Na nákup obuvi si proto musíme naplánovat dostatek času. Navíc, pokud získáme dojem, že prodávající není odborník, raději si najdeme jiný obchod. Kompetentní obchodník nám pečlivě změří chodidla, ale bude věnovat pozornost i jejich individuálním vlastnostem, jako jsou vysoké nárty, široké lýtka atd.
Pamatujte si, že na špatně vybrané lyže si nakonec zvykneme, bolest chodidel v nevhodných botách nám ale bude stále připomínat nesprávný nákup.

 

Na co pamatovat po nákupu lyžařské obuvi

Když se už rozhodnete pro nový pár, neměli byste lyžáky nechávat ve sklepě až do prvního dne lyžování. Nejlepší je zvyknout si na nové boty doma. Nikdo nechce začít dlouho očekávanou dovolenou a po prvním dni cítit bolest způsobenou novými botami. Tím, že si po několik dní večer obujete lyžáky, pevně je zapnete a necháte hodinu na nohách, vyhnete se jakýmkoli překvapením. Mezitím můžete vařit, číst nebo jen stát a přesouvat váhu zepředu dozadu. Pohybujte prsty co nejvíce a v nových botách buďte co nejaktivnější. To umožňuje, aby se vložka přizpůsobila tvaru vašich chodidel předtím, než bude na svazích vystavena skutečně velké námaze.

Jak si správně vybrat lyžařskou obuv
Jak si správně vybrat lyžařskou obuv

Nejdůležitější typy lyžařské obuvi – přehled

Komfort

Pohodlná, měkká a teplá obuv pro začátečníky nebo pro ty, kteří upřednostňují hladkou jízdu. Měkký skelet však ztěžuje přenos síly z nohy na lyži.

Allround

Oblíbená bota pro pokročilé nebo těžší lyžaře. Jsou kompromisem mezi pohodlím nošení a funkcemi ovlivňujícími ovládání lyží. Vložka je v nich relativně pohodlná, ale skelet je o něco tvrdší – mají vyšší flex.

Race

Závodní lyžáky mají tuhý skelet, který čile reaguje na povely a neprodleně přenáší sílu z nohy na lyže. Čím je bota tvrdší, tím je tenčí podšívka vložky. Extrémně vysoký flex dělá tyto boty velmi nepohodlnými. Závodníci Světového poháru v alpském lyžování si obouvají boty jen krátce před startem a pak si je zouvají. Nikdo v těchto botách nevydržel lyžovat celý den.

Freeride / Freestyle

V této kategorii je flex opět dost nízký. Měkký skelet je navržený tak, aby zvýšil rozsah pohybu chodidla v botě a absorboval silné nárazy a vibrace, čímž šetří kosti a klouby lyžaře.

Skialpinistické

usnadňují pohyb na lyžích při vašich skialpinistických túrách. Vysoká rotace manžety znamená prodloužení kroku, což také šetří energii. Důležitou vlastností je jejich minimální hmotnost. Tyto boty však musí také dobře držet nohu, aby se lyžař mohl bezpečně pohybovat v terénu na jakémkoliv typu sněhu.

Dámské

Přizpůsobené ženské anatomii: úzký, měkký skelet, nižší manžeta, úzká pata. Kromě toho jsou samozřejmě maximálně teplé a mají nízký flex.

 

Přečti si i další naše oblíbené články: 

Jak si správně vybrat nové lyže

Jak správně vybrat délku dětských lyží

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.