Je dobré vědět: Kde je lyžařská přilba na sjezdovkách povinná?

Newsroom Tipy a rady Je dobré vědět: Kde je lyžařská přilba na sjezdovkách povinná?

V některých zemích hrozí za lyžování bez přilby pokuty! Připravili jsme pro vás přehled, jak je nošení lyžařské helmy upraveno v jednotlivých evropských státech.

logo OnTheSnow

 

V  České republice zatím není povinnost lyžařské přilby definována zákonem, přestože se o zavedení této povinnosti mluví už řadu let.

Na  slovenských sjezdovkách platí povinnost nošení helmy pro děti do 15 let věku. Se stejnou povinností je zapotřebí počítat i v  Chorvatsku a ve  Slovinsku – i tam přilbu musí mít všichni lyžaři mladší patnácti let.

V  Polsku platí stejná povinnost pro děti a mladistvé do 16 let věku.

 Rakousko nemá v tomto ohledu jednotná pravidla. Přilby jsou povinné u dětí do 15 let ve všech spolkových zemích, s výjimkou Tyrolska a Vorarlberska.

 Italská legislativa od roku 2022 zpřísnila povinnost nošení lyžařské přilby. Zatímco dřív byla povinná pro lyžaře do 14 let věku, od 1. ledna 2022 je helma povinná pro všechny osoby mladší 18 let. Důležité je, že nezletilí musí mít helmu nejen při lyžování nebo snowboardingu, ale také při sáňkování! Pamatujte také na to, že jízda bez helmy se trestá pokutou 200 EUR.

V  Německu je přilba dobrovolná (byť doporučená).

 

Ve Švýcarsku ani ve  Francii neexistují žádné obecně platné předpisy, které by definovaly povinnost lyžování nebo snowboardingu v přilbě, ale některé francouzské skiareály se řídí vlastními předpisy, proto je důležité vždy sledovat všechny podstatné informace platné přímo ve středisku, kde budete lyžovat.

Kde je lyžařská přilba povinná?

Pokuta za jízdu bez přilby

Jak vysoká je pokuta za nedodržení nařízení o lyžování s přilbou? Rozsah pokut v různých zemích je poměrně značný. V Polsku se pokuta za nenošení přilby pohybuje od 20 do 5 000 zlotých. V Itálii za takový přestupek hrozí pokuta od 30 do 200 eur.  V Rakousku, resp. v těch spolkových zemích, kde je používání přileb povinné, nejsou za jejich nedodržení stanoveny žádné pokuty. V některých případech je však osobám mladším 15 let, které nemají na hlavě helmu, vstup na lyžařský vlek zakázán.

Stejně je tomu i na Slovensku, kde je pro děti do 15 let nošení lyžařské přilby na svahu také povinné. Slovenské úřady v zákoně ani vyhlášce žádnou pokutu nestanovují. Jak se píše na webových stránkách Ministerstva vnitra SR, „cílem totiž není sankcionovat, ale chránit tuto nejzranitelnější skupinu – děti a mládež – na trati.“ Namísto pokuty „v případě jízdy bez přilby jim provozovatel lyžařské trati může zakázat další lyžování na dané sjezdovce.

 

Pokuta však není to nejhorší, co se osobám, které ignorují zákonná opatření o lyžařských přilbách, může stát. V případě úrazu a poranění hlavy může pojišťovna odmítnout vyplatit odškodnění, pokud poškozený neměl při lyžování přilbu, ačkoli to bylo jeho povinností. A výrazně nižší může být i výše pojistného plnění v případě srážky, kterou zavinil jiný lyžař.

Nosit přilbu je však vhodné zejména z bezpečnostních důvodů. V případě potřeby si helmu můžete vždy půjčit v půjčovně lyžařského vybavení přímo na svahu.

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.