První prognózy: Jaká bude zima 2022/2023?

Newsroom Dlouhodobá předpověď První prognózy: Jaká bude zima 2022/2023?

Rostoucí ceny energií a tepla nutí nejen lyžaře přemýšlet, jaká bude letošní zima. Všichni se ptají, zda bude zima 2022/23 studená, nebo teplá a kdy napadne první sníh. Budou zimní měsíce zasněžené, nebo budou všichni v prosinci opět marně čekat na sníh? Zjišťovali jsme, jaké počasí předpovídají první dlouhodobé předpovědi pro zimní sezónu 2022/23. logo OnTheSnow
Důležitý bod na začátek – každý, kdo se snaží předpovědět počasí na příští zimu s dostatečným předstihem, musí mít velkou odvahu, protože zkušenosti ukazují, že takové předpovědi jsou zatíženy velmi vysokým rizikem chybovosti. Jen málo meteorologů předpovídalo extrémně suché léto 2018, které se zapsalo do historie jako jedno z nejsušších v historii. Stejně tak málokdo předpovídal neuvěřitelně sasněžený leden 2019, kdy v severních Alpách napadly čtyři, pět a v některých regionech až šest metrů sněhu během čtrnácti dnů.

Koneckonců počasí je stav všeobecného chaosu, jehož vývoj nikdo, ani ten nejlepší prognostik, nedokáže předpovědět na více než několik dní, v určitých případech stabilní meteorologické situace maximálně na dva týdny. Je velmi obtížné s dostatečným předstihem přesně určit, kolik sněhu v dané oblasti za dalších několik měsíců napadne. Stačí malá změna, aby se předpovědi počasí změnily.

Znamená to, že v září nelze předpovědět, jaká bude zima a kolik sněhu napadne? Přesně tak, předpovědět to samozřejmě nelze, ale meteorologové mohou vytvářet dlouhodobé modely počasí na základě pozorování globálních jevů. Podívejme se, jaké jsou jejich předpovědi. Zveřejňujeme předpovědi několika institucí, které se profesionálně zabývají předpovědí počasí. Jak se sami přesvědčíte, ačkoli z velké části používají stejná výchozí data, někteří z nich dospěli ke zcela odlišným závěrům.

Jaká bude zima v Evropě, a jak s tím souvisí La Niña?

Ze Spojených států přišly dobré zprávy. S potěšením oznamujeme, že v první polovině září Národní úřad pro oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration) (NOAA) odhaduje pravděpodobnost výskytu jevu La Niña v zimě na celé severní polokouli na 91 %. Co to znamená pro české lyžaře, kteří míří na naše hory, do Tater nebo do Alp? První náznaky vypadají velmi slibně! Na začátku podzimu se meteorologové dívají směrem na západ k Tichému oceánu a hledají první známky jevu La Niña.

Fenomén La Niña je povětrnostní jev, který začíná poklesem průměrné teploty povrchu moře v centrální a východní části rovníkového Pacifiku a může končit silným sněžením v Alpách! Dlouhodobá předpověď počasí na zimu 2022/2023 dává lyžařům v Evropě důvod k optimismu, protože je vysoká pravděpodobnost, že se tento jev objeví již tuto zimu! V minulých zimách, kdy panovala La Niña, napadlo v Alpách rekordní množství sněhu!

Jak poznáme, že přijde La Niña?

V srpnu NOAA oznámila, že teplota povrchu moře ve střední a východní části rovníkového Pacifiku byla podprůměrná. Kromě toho byl tento měsíc také suchý, s potlačením konvekce a srážek nad západním a středním tropickým Pacifikem. Tato kombinace faktorů je důležitou známkou toho, že se blíží La Niña. To bude mít zásadní vliv na dlouhodobou předpověď počasí v Evropě na letošní zimu. Po shromáždění atmosférických dat v září NOAA nakonec stanovila pravděpodobnost výskytu La Niña na severní polokouli na 91 % pro období září-listopad. Tato pravděpodobnost klesá na 54 % v lednu až březnu 2023. Další vyhodnocení šancí je naplánováno na 13. října.

Co je jev La Niña a jak ovlivňuje počasí?

La Niña je jev související s vlivem moří na klima a je chladnějším opakem El Nina. Stejně jako El Nino způsobuje i jeho „sestra“ La Niña změny počasí po celém světě. Během jevu La Niña se studené povrchové vody přesouvají od jihoamerického pobřeží do tropického Pacifiku.

La Niña způsobuje pokles celkové vlhkosti a srážek v pobřežních oblastech Severní a Jižní Ameriky. Zjednodušeně řečeno, jev La Niña znamená celkově sušší zimu na americkém kontinentu, stejně jako hojnější a bouřlivější počasí v Austrálii a Asii.

Pokud jde o dopad jevu La Nina na počasí v Evropě, bude záležet na tom, kdy se současná La Niña typu CP (Central Pacific) změní na typ EP (Eastern Pacific). Tato změna postupně přinese do Evropy teplejší vzduch, mírnější teploty a méně srážek. Držíme tedy palce, aby se La Niña nezměnila z typu CP na EP příliš brzy!

Dlouhodobá předpověď NOAA na zimu 2022/23

Jaké bude počasí v listopadu, prosinci a v lednu

Dlouhodobá předpověď ukazuje, že američtí meteorologové chladnou zimu v Evropě nepředpokládají. Jak je patrné z grafů znázorňujících odchylky od víceleté průměrné předpovědi teplot, očekává se, že letošní zima v Česku bude v listopadu, prosinci a lednu o jeden až dva stupně teplejší než v předchozích letech. Podobně se očekává, že teploty v Alpách budou mírně nad normálem.

Teploty listopad-prosinec-leden

Jaká bude zima 2022/23Jaká bude zima 2022/23Jaká bude zima 2022/23

Srážky listopad-prosinec-leden

Jaká bude zima 2022/23Jaká bude zima 2022/23Jaká bude zima 2022/23

Jaké bude počasí v únoru, březnu a dubnu

Dlouhodobá předpověď NOAA předpokládá, že nadprůměrné teploty lze očekávat ve střední Evropě i v období od února do dubna. V těchto měsících se také očekává, že průměrná teplota v České republice bude o 1 až 2 stupně vyšší než v předchozích letech. Stejné prognózy platí v těchto měsících i pro Slovensko. V Alpách se očekává o něco menší odchylka teplot od průměru. Očekává se, že v únoru, březnu a dubnu bude v Alpách v průměru o 0,5 až 1 stupeň tepleji, než ukazuje víceletý průměr.

 

Jaká nás čeká zima?

Podle dlouhodobých odhadů NOAA nás čeká teplotně nadprůměrná a srážkově průměrná zima.

Podobně to s teplotami vidí i server Accuweather. I když modely Accuweather předpokládají převážně teplejší zimu, určitě to neznamená, že nemůžeme čekat i výskyt mrazivějšího období se sněhem i v nížinách.

Předpovědi Accuweather vycházejí ze zobrazení převahy určitého rázu počasí, v tomto případě tedy srážkově chudšího, neboli podprůměrného.

Souhrnná předpověď oblastí s převažujícím typem počasí během zimy 2022/2023 podle Accuweather
Souhrnná předpověď oblastí s převažujícím typem počasí během zimy 2022/2023 podle Accuweather, zdroj: accuweather.com

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.