10 nejlepších tipů na výlety po Šumavě

Newsroom Cestování a zážitky 10 nejlepších tipů na výlety po Šumavě

Češi v posledních letech čím dál více a raději objevují krásy tuzemské dovolené. Na špici jejich cílů je každoročně Šumava, kterou loni navštívilo téměř 900 000 turistů. Informační centra i hoteliéři mluví o rekordní návštěvnosti za poslední roky.

logo OnTheSnow

Jedním z nejoblíbenějších míst jsou Kašperské Hory. A nejčastější aktivitou? Pěší turistika.

Kašperské Hory i okolí prošly za poslední léta velkou proměnou. Nejenže tady vyrostla řada hotelů a kvalitních restaurací, ale především se místní začali zaměřovat na volný čas turistů, ať už jsou to sportovní aktivity, wellness služby nebo kulturní vyžití. Kašperské Hory mají jedinečnou atmosféru opravdového městečka díky krásnému historickému náměstí a zároveň se v jejich bezprostředním okolí můžete ponořit do hlubokých lesů a voňavých horských luk s úžasnými výhledy. Tím nejdůležitějším ale zůstává, že Kašperské Hory a Šumava obecně mají co nabídnout v jakoukoliv roční dobu – a sice nezaměnitelně krásnou přírodu,“ říká Sabina Kmecová, která v Kašperských Horách provozuje restauraci a boutique hotel Nebespán.

 

Gastroturistika je stále na vzestupu

Služby se podle Kmecové posunují v kvalitě ubytování i v gastronomii. Například kuchyni v Nebespánu velí charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa. Nakonec zakotvil na Šumavě a v Nebespánu připravuje delikatesy francouzsko-venkovsko-šumavské gastronomie z regionálních surovin.

Abychom uspěli, musíme lidem nabízet pořád něco nového. V naší kavárně s francouzským šarmem si lidé pochutnají také na skvělé kávě připravované na legendárním přístroji La Marzocco nebo na dortech té nejvyšší kvality – na kurzy pečení makronek naší cukrářky jezdí lidé z celé republiky. A pro ty, kdo nemají tolik času, jsme zase otevřeli farmářský obchůdek a bistro s nabídkou naší šunky, paštiky, sendvičů, salátů i třeba foie gras «s sebou»,“ dodává Sabina Kmecová s tím, že často se naopak stává, že lidé zůstanou a přímo nad restaurací se ubytují v designových pokojích s výhledem na hrad Kašperk.

Ve své nabídce však musíme jít ještě dál. Zájemci mohou využít naši tělocvičnu, kde si mohou zahrát stolní tenis nebo si zacvičit. Hostům jsou také k dispozici šanony s tipy na nejhezčí výlety po celé Šumavě včetně její bavorské části,“ upozorňuje Sabina Kmecová.

Tipy na výlety po Šumavě - Kašperské hory
Šumavské městečko Kašperské hory. Archiv Mekis Kašperské hory, foto Aleš Motejl

10 nejlepších tipů na výlety kolem Kašperských Hor

 

Šumavská divočina na vlastní kůži

S průvodci se vydáte divokou přírodou Národního parku Šumava a vybírat si můžete hned z několika tras: z Horské Kvildy, proti proudu řeky Řasnice nebo dokonce z některé z dvoudenních výprav, které jsou zárukou, že se vám přírodní divočina dostane za odborného výkladu navždy pod kůži. Více na www.npsumava.cz

Vzhůru na Kašperk!

Nejvýše položený hrad v Čechách, který byl založen v roce 1356 císařem Karlem IV., shlíží na Kašperské Hory, od nichž je vzdálen jen 3 kilometry. Trasa pro pěší (nebo cyklisty) začíná hned u hotelu Nebespán. Po této trase se můžete vydat i s kočárkem, i když to vyžaduje jistou fyzickou zdatnost. Děti i dospělí se mohou těšit na interaktivní okruhy Stavba hradu, Život na hradě a Staň se rytířem nebo princeznou. Po celé léto se zda navíc koná řada kulturních akcí. Více na www.kasperk.cz

Naučná stezka Povydří

Z Antýgla na Čeňkovu pilu vás čeká cca 7,5 km po příjemné červené turistické značce. Trasa vede nádherným kaňonem řeky Vydry s proslulým kamenitým korytem, takže můžete pozorovat „obří hrnce“ a „kamenné moře“. Není se tedy čemu divit, že se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst Šumavy, a proto se vyplatí vyrazit sem hned brzy ráno.

Keltové na Šumavě

Pozůstatky keltského osídlení, které na dávnou Šumavu lákala naleziště zlata, najdete na Obřím hradě a Sedle. Pozůstatky těchto keltských hradišť s mohutnými valy z kamenů dosahujících výšky až 5 metrů vám i dnes vezmou dech.

Sklárna Lötz Klášterský Mlýn u Rejštejna

Sklárna je považována za nejslavnější českou sklárnu (v provozu od roku 1851) a její produkty jsou objektem sběratelských sbírek. Vy se můžete pokochat mnoha skleněnými skvosty v expozici v Pavilonu skla v Klatovech a v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách. I prohlídka sklárny a přilehlých vil (byť zvenčí) stojí za to.

Solná i zlatá stezka

Okolí Kašperských Hor bylo obchodní stezkou, po které putovaly vozy s nákladem zlata a neméně vzácné soli. Dálková obchodní silnice z Pasova přes Kvildu a Kašperské Hory už od svého vzniku v roce 1366 umožňovala formanskou dopravu na kupeckých nákladních vozech. Zbytky cest jsou v lesích dodnes patrné a můžete se je vydat hledat (nejlépe s historickou mapou) u Zhůří, Flusárny i Kozího Hřbetu.

Tipy na výlety po Šumavě
Malebná šumavská krajina. Archiv Mekis Kašperské hory, foto Aleš Motejl

Šumavské slatě

Romanticky vyhlížející rašeliniště patří k nezaměnitelným symbolům Šumavy. Dnes jsou návštěvníkům přístupné už jen tři: Tříjezerní slať s malou naučnou stezkou, Jezerní slať a Chalupská slať, k jejímuž největšímu rašelinnému jezírku v Čechách vede poválkový chodník.

Výběh s vlky

V Srní na Šumavě najdete 300 metrů dlouhou visutou pozorovací stezku, po níž se procházíte po dřevěné lávce ve výšce čtyř až šesti metrů nad zemí. Najdete na ní mnoho pozorovacích přístřešků, laviček a zajímavých informačních cedulí o životě vlčí smečky, pro kterou se staly domovem tři hektary lesa pod vámi.

Kde se vykoupat

U řeky Otavy v Radešově (tu lze v úseku Sušice-Rabí splout) je hezká kamenitá pláž, v Sušici je letní koupaliště či aquapark s tobogánem, divokou řekou, relaxační vířivkou, dětským brouzdalištěm a dalšími atrakcemi. Za návštěvu stojí i přírodní koupaliště Rohanov.

Cestou zlatokopů či k lesní kapli

V okolí Kašperských Hor je vyznačeno několik naučných stezek s krásnými výhledy na městečko i šumavské hřebeny. Můžete vstoupit i do bývalých štol na zlato, navštívit zapomenutou lesní kapli nebo se nechat překvapit mohutností amerických bizonů, které se pasou na okolních loukách. Zvládnete je projít i s dětmi.

Tajný tip: Spoustu zajímavých informací o Národním parku Šumava, tipy na výlety a letní programy pro celou rodinu i dobrodruhy vám poskytne Informační středisko v Kašperských Horách.

Zdroj: www.nebespan.cz

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.