Deset osvědčených tipů, kde si v dubnu zalyžujete

Newsroom Cestování a zážitky Deset osvědčených tipů, kde si v dubnu zalyžujete

V dubnu už má většina tuzemských lyžařských středisek po sezóně, ale dubnová lyžovačka má nepochybně mnoho výhod. Nejdůležitější je ovšem kápnout na správný skiareál, kde jsou navzdory jarním teplotám pořád ještě dobré podmínky pro lyžování.
logo OnTheSnow
V tomto článku se tedy dozvíte, jaké jsou výhody lyžování v dubnu, jak je to na jaře s kvalitou sněhu a také vám nabídneme přehled skiareálů, kde se v dubnu a ještě i v květnu obvykle lyžuje. Pojďme na to.

 

Jaké jsou výhody lyžování v dubnu?

Především dobrá cena, tedy pokud se nechystáte na lyžovačku právě v období Velikonoc, které letos vycházejí na druhý týden v dubnu. Před Velikonoci a hlavně po nich už bude všude levněji a volněji. Hotely a penziony v rámci boje o zákazníky často snižují ceny pobytu nebo nabízejí zajímavé balíčky obsahující kromě stravy také skipasy v ceně. Další výhodou je už zmíněný menší počet lyžařů na svazích a s tím související kratší fronty u vleků, a tedy víc času na samotné lyžování.

V dubnu se obvykle můžeme spolehnout na nádherné slunečné počasí a delší otevírací dobu vleků. Kvalita sněhu sice během dubna či května nemusí být tak dobrá jako uprostřed zimy, ovšem husté sněžení není v Alpách ani v dubnu ničím neobvyklým – a konečně i lyžování na jarním firnu není vůbec k zahození.

 

Kde si v dubnu zaručeně zalyžujete?

Klíčem k úspěšné jarní lyžařské dovolené je správná volba lyžařského střediska. Přinášíme vám deset prověřených tipů na různé alpské skiareály, kde si lyžování v dubnu stoprocentně užijete se vší parádou.

Livigno

Lyžařské středisko Livigno bývá otevřené až do začátku května a sněhu tu bývá dostatek až do závěru lyžařské sezóny. V posledních dvou letech leželo ještě v dubnu na sjezdovkách v Livignu přes dva metry sněhu. Livigno leží ve 14 kilometrů dlouhém údolí a nabízí 115 kilometrů sjezdovek pro všechny typy lyžařů. Každý rok se sem vracejí spokojené rodiny s dětmi, ale díky množství náročných černých sjezdovek se tu patřičně zabaví i ambiciózní zkušení lyžaři. Vyhlášené jsou i zdejší snowparky, stejně jako nespočetné neupravované terény pro lyžování v hlubokém sněhu. A v nabídce nechybí ani upravované běžecké okruhy. Pro každého je tu něco, a všemu kraluje zdejší famózní gastronomie – lahůdkám zdejších restaurací, bufetů a barů neodoláte ani před úplným závěrem sezóny. Zvlášť když využijete oblíbenou každoroční akci Skipass Free, v rámci které k ubytování ve vybraných hotelích a apartmánech získáte skipas úplně zadarmo.

Tignes a Val d’Isere

Lyžařská oblast Tignes – Val d’Isère (možná ji znáte pod dřívějším pojmenováním Espace Killy) je otevřená až do začátku května a je z hlediska výšky sněhové pokrývky na konci sezóny jedním z nejjistějších míst. Výhodou Val d’Isère jsou severní svahy. V Tignes je zase požitkářským lyžařům k dispozici ledovec Grande Motte (3400 m.n.m.), který umožňuje středisku až devět měsíců trvající sezónu! Síť 300 km sjezdovek láká jak rodiny, tak i freeridery, všichni si ale hlavně v jarních měsících musejí dávat pozor na zvýšené lavinové nebezpečí.
» Ověřte si možnosti ubytování v Espace Killy .
 

Val Thorens

Val Thorens je nejvýše položené lyžařské středisko v Evropě a jedna z nejbezpečnějších destinací, pokud jde o množství sněhu v závěru sezóny, a to až do května. Letošní lyžařská sezóna ve Val Thorens končí 8.5.2023.
Val Thorens je součástí obrovské lyžařské oblasti Tři údolí, která zahrnuje 600 km sjezdovek. Většina sjezdových tratí přitom leží v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Bonusem je místní ledovec, na kterém se dřív lyžovalo i přes léto. Ve Val Thorens si můžete být jistí, že sjezdovky bude i v dubnu pokrývat dostatečná vrstva sněhu! A toho sluníčka!


 

St. Anton am Arlberg

Rakouskému regionu Arlberg co do množství sněhové pokrývky jednoznačně kraluje St. Anton, který nabízí možnost lyžování od konce listopadu až do konce dubna, v některých sezónách až do začátku května. Množství severně orientovaných svahů zaručuje dobré sněhové podmínky navzdory pilně se činícímu silnému jarnímu slunci. Na jaře ale můžete v pohodě sjíždět i jižní svahy, díky technickému zasněžování pokrývá i prosluněné jižní sjezdovky dostatečná vrstva sněhu. Toto překrásné letovisko nabízí jedny z nejlepších podmínek pro freeridery v Evropě a také širokou škálu apres-ski možností.
» Ověřte si možnosti ubytování v St. Anton.
 

Obergurgl-Hochgurgl

Obergurgl je nejvýše položenou tradiční tyrolskou vesnicí v Rakousku. Díky vysoko položeným sjezdovkám je jedním ze zaručených tipů na jarní lyžovačku, i když se nenachází na ledovci. Pokud hledáte okouzlující prostředí a středisko se spoustou sněhu, pak je Obergurgl jednou z nejlepších možností, kde se letos lyžuje až do 23. dubna.


 

Ischgl

Ani Ischgl neleží na ledovci, a přesto jsou zdejší sjezdovky i vleky obvykle otevřené až do začátku května. Za dobré sněhové podmínky v jarních měsících vděčí resort svým severně exponovaným svahům a jejich vysoké nadmořské výšce – všechny sjezdovky kromě těch, které vedou přímo do údolí, leží v nadmořské výšce nad 2000 metrů. V Ischglu najdete i jeden z nejlepších snowparků v Alpách a rozlehlé plochy pro jízdu mimo sjezdovky. Už legendární jsou každoroční koncerty Top of the Mountain.
» Ověřte si možnosti ubytování v Ischglu.
 

Pontedilegno – Tonale

Lyžařské středisko Pontedilegno – Tonale je součástí rozsáhlé lyžařské oblasti Adamello Ski, která nabízí síť 100 kilometrů navzájem propojených sjezdovek na rozmezí nejnavštěvovanějších italských provincií Trentino a Lombardie. Tonale se může pochlubit výrazně vyšší nadmořskou výškou (okolo 1900 m.n.m.), ale i přímým spojením s ledovcem Presena, který je také součástí Adamelo Ski. Sjezdovky v průsmyku Tonale jsou jako stvořené pro začátečníky a rekreační lyžaře, nachází se tu řada širokých modrých autostrád. Pontedilegno oproti tomu nabízí víc červených a černých sjezdů v nižší nadmořské výšce, s dojezdem okolo 1100 m.n.m. – zdejší sjezdovky bývají oproti Tonale o poznání liduprázdnější. A tyhle tratě mají další výhodu – svahy v Pontedilegno jsou orientovány severně, takže sjezdovky jsou i po obědě zmrzlé a pěkně pevné.

Verbier

Tenhle výhodně položený švýcarský lyžařský areál je svými vynikajícími sněhovými podmínkami na sklonku sezóny také proslulý. I přes četné jižní svahy se ve Verbier daří udržovat vysokou sněhovou pokrývku díky efektivnímu technickému zasněžování. Příznivé sněhové podmínky nabízí ale i svahy zdejšího ledovce Mt-Fort. Ve Verbieru je konec sezóny naplánovaný na 30. dubna 2023.
» Ověřte si možnosti ubytování ve Verbier.

Zermatt

Zermatt je největším ledovcovým lyžařským střediskem na evropském kontinentu, a není tedy divu, že sezóna tady trvá celých 365 dní v roce. Na světě je jen málo lyžařských středisek, která nabízejí lyžařům ještě větší jistotu sněhu. Slavný švýcarský resort investoval do nového zasněžování, které umožňuje vyrábět sníh dokonce i při plusových teplotách. V zimě se tahle vymoženost samozřejmě nevyužívá, ale může dobře posloužit zejména v letních měsících v případě, že by na ledovci nebyl dostatek přírodního sněhu. Zermatt je zkrátka sázka na jistotu! Jen ty ceny…


 

La Plagne a Les Arcs

Lyžařská oblast Paradiski nabízí na jaře překrásné a hlavně poloprázdné trasy v nadmořské výšce až do 3250 m, od lesních sjezdovek až po široké tratě na ledovci, kde lyžujete doslova nad mraky. Na lyžaře čeká celkem 425 km sjezdovek. Důležité ale je vybrat si jednu z výše položených vesnic v La Plagne či Les Arcs – tak budete moci dojet na lyžích ze sjezdovek přímo před hotel – když luxus, tak se vším všudy 🙂
» Ověřte si možnosti ubytování v Paradiski.

Aktuální sněhové podmínky

Než si vyberete svůj vysněný skiareál, kde chcete strávit pár jarních dní na lyžích, podívejte se na naši přehlednou tabulku aktuálních sněhových podmínek v lyžařských střediscích, kde se lyžuje i v dubnu.

 

Informace o datech ukončení lyžařské sezóny v jednotlivých evropských skiareálech najdete na naší stráncePředpokládané termíny uzavření lyžařských středisek.
Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.