Kupujeme dětské lyže: Jak správně vybrat délku?

Newsroom Jak vybírat výstroj Kupujeme dětské lyže: Jak správně vybrat délku?

Děti obvykle ještě nejsou zkušení lyžaři, a proto je délka lyží pro děti zřejmě nejdůležitějším aspektem při výběru dětských lyží. Správný výběr lyží je zásadní, aby byla pro děti jízda na lyžích potěšením, a mohly tak rychleji a snáze dosahovat pokroků. Tady jsou ty nejdůležitější rady, jak vybírat délku dětských lyží.

logo OnTheSnow

Nekupujte dlouhé dětské lyže!

Nedělejte chybu, které se často dopouštějí nezkušení rodiče – nekupujte dětem lyže, které „jim poslouží ještě několik let“. Jízda na delších lyžích je pro dítě obvykle složitější a hlavně únavná. Pro dítě je potom těžší rozvíjet své lyžařské dovednosti, což také značně kazí požitek a zábavu na lyžařském výcviku. S krátkými lyžemi dosáhnou děti pokroku mnohem snáz. Proto je naší nejlepší radou dítěti každý rok pořídit lyže odpovídajících rozměrů. Časem můžete jedny lyže využít i na dvě sezóny, ale jen pokud dítě mezitím moc nevyrostlo, nebo neučinilo významný pokrok v technice jízdy.

 

První lyže do podpaží

Pro děti, které na lyžích teprve začínají, budou ideální lyže, které dosahují pouze do podpaží, když je přiložíte ke stojícímu dítěti. Pokročilejší malí lyžaři už by měli jezdit na lyžích, sahajících po ramena. A malí závodníci, kteří už pěkně lyžují na sjezdovkách, si mohou dovolit lyže sahající jim po nos.

Jak správně vybrat dětské lyže

Jak při nákupu ušetřit

Málokdo si může dovolit rok co rok investovat tisíce korun do nákupu nových lyží pro dítě. Dá se to ale řešit i jinak.

Program každoroční výměny

Některé obchody s lyžařskou výstrojí nabízejí speciální program každoroční výměny dětských lyží za větší – v rámci tohoto programu jednoduše každý rok doplatíte pár stovek a menší lyže či přezkáče vyměníte za větší model. Takovou možnost nabízí například celorepublikově Intersport nebo z lokálních prodejců Msport v Opavě.

Nákup lyží v bazaru

Další možností je nákup lyží v bazaru. Na internetu najdete desítky odkazů na bazary lyží, zpravidla se jedná o kamenné prodejny nebo půjčovny lyží a lyžařského vybavení, kde jsou kromě nových modelů k zakoupení i použité kousky se značnou slevou.

Výpůjčka lyží z půjčovny

Třetí možností je lyže pro dítě zapůjčit v půjčovně lyží. Tohle řešení je obzvlášť atraktivní pro děti, které stráví na lyžích jen jeden nebo dva týdny z celé sezóny. Zapůjčení lyží je mnohem levnější než jejich zakoupení, musíte ovšem počítat s tím, že za půjčené lyže se v půjčovně skládá nemalá záloha. Některé lyžařské školy (hlavně v Alpách) ale nabízí v ceně výukového kurzu dětské lyže k zapůjčení v partnerské půjčovně zdarma nebo za velmi malou cenu.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.