Termíny zahájení zimní sezóny 2021/2022

Newsroom Cestování Termíny zahájení zimní sezóny 2021/2022

Nemůžete se dočkat, až vyrazíte na lyže? Zjišťovali jsme, kdy zahajují zimní sezónu největší lyžařská střediska v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a Francii.

OnTheSnow

Ověřujeme pro vás, kdy začíná lyžařská sezóna 2021/22 v nejdůležitějších a nejnavštěvovanějších lyžařských střediscích v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a ve Francii. Můžete si začít plánovat své první podzimní lyžovačky 🙂

Lyžařská sezóna a Covid

Vyplatí se využít příležitost, když lyžařská střediska na podzim otevřou, protože není jasné, jestli další vlna pandemie Covid-19 nepřekazí naše lyžařské plány i v téhle sezóně. Jak si všichni pamatujeme, lyžařská střediska v minulé sezoně musela mnohokrát posunout data otevření a vypnout lyžařské vleky, protože ve většině evropských zemí byla zavedena protipandemická opatření.

Světlým bodem na lyžařské mapě Evropy během celé sezóny bylo Švýcarsko, které ponechalo většinu lyžařských středisek otevřených. To ukazuje, že při zachování vhodného hygienického režimu je lyžování bezpečné. Zástupci lyžařského a turistického průmyslu doufají, že úřady vyvodí z posledních dvou sezón patřičné závěry a v případě další vlny pandemie budou v této sezoně přistupovat k provozu vleků a lanovek méně restriktivně. Nelze však vyloučit uzavření hranic a potíže s cestováním. Držitelé certifikátu EU potvrzujícího očkování proti Covid-19 však mohou mít i nadále možnost cestovat.

Lyžařská sezóna a sněhové podmínky

Termíny otevření sezóny pro jednotlivá lyžařská střediska uvedená níže jsou samozřejmě jen termíny předpokládanými. To, zda budou odpovídat realitě, závisí na povětrnostních podmínkách. V případě vysokých teplot nebo suchého počasí bez sněhu se tyto termíny mohou posunout až o několik týdnů.

V posledních letech se ale také dost často stává, že kvůli silnému sněžení se střediska rozhodla urychlit uvedení lyžařských vleků do provozu o jeden nebo dokonce o dva týdny. Pravidelně sledujte náš web, kde najdete informace o situaci v každém regionu. Průběžně vás budeme informovat. Otevíráme tedy kalendáře a plánujeme podzimní lyžovačku!

Kdy začíná lyžařská sezóna v Rakousku

Z alpských destinací je nám nejblíže Rakousko. Není divu, že si čeští lyžaři rádi vybírají za svou lyžařskou destinaci skiareály v Tyrolsku, Salcbursku nebo Štýrsku. Tady se totiž nachází několik velmi zajímavých míst na ledovcích, které umožňují lyžování už na začátku podzimu.

Ledovce otevírají už na podzim

V Rakousku je jako jediný po celý rok dostupný ledovec Hintertux. Už v polovině září se k Tuxu plánuje přidat největší ledovcový resort v Rakousku – Stubai. V posledních letech se obvykle tento plánovaný termín dodržoval, někdy se dokonce stalo, že otevřeli ještě dříve.

V září by měl své brány otevřít lyžařům také ledovec Pitztal. Podle předběžných plánů tam zimní sezóna začíná 25 září. O týden později, 4. října, je naplánovaný ski opening na ledovcích Rettenbach i Tiefenbach v sousedním Söldenu. Právě tady se 23.-24. října budou konat úvodní závody alpského Světového poháru v obřím slalomu žen a mužů. Od 9. října se roztočí vleky nad Kaprunem, na ledovci Kitzsteinhorn. A do konce října budete určitě moci lyžovat i na ledovcích KaunertalMölltal.

Kdy otevírají rakouská neledovcová střediska?

Na otevření sezóny v neledovcových střediscích si budete muset počkat do listopadu. Jedním z prvních aktivních skiareálů tohoto typu je Obergurgl – Hochgurgl v údolí Oetz. Díky jeho vysoké nadmořské výšce jsou lyžařské podmínky často hned od začátku vynikajíc. Letos je tady zahájení sezóny naplánováno na 18. listopadu, tak jako v Obertauern v Salcbursku. O dva dni později chce lyžařské vleky spustit slavný Kitzbühel .

Na konec listopadu (25-27.11) naplánovalo otevření zimní sezóny hodně rakouských skiareálů, jako je třeba Ischgl,  Silvretta Montafon , Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn , St. Johann – Alpendorf , Wagrain či Flachau .
Během mikulášského víkendu, čili na začátku prosince, začínají lyžařské oblasti: Dorfgastein a Bad Gastein, Gargellen, Hochkönig, St. Anton am Arlberg a Lech Zürs , Hochkrimml , Zillertal Arena a Mayrhofen .

Středisek, plánujících otevření sezóny v polovině prosince je nepočítaně. Sledujte průběžně OnTheSnow.cz, abyste získali vždy aktuální informace o datech otevření.

Kdy začíná lyžařská  sezóna v Itálii?

V Itálii se již lyžuje na ledovci Passo Stelvio. Od 17. 9. se začalo lyžovat v oblíbeném středisku Val Senales. Následovat bude středisko Cervinia – Breuil, kde se začíná lyžovat v poslední říjnový týden.
V listopadu přibude řada dalších lyžařských středisek – Pontedilegno-Tonale s ledovcem Presena nebo i Solda v Jižním Tyrolsku. Před koncem listopadu se otevřou i střediska Arraba Marmolada, Tre Cime Dolomiti, Cavalese, Passo Rolle, Monterosa Ski, Bormio, Kronplatz, Abetone, Oberregen, Carezza Ski, Folgarida-Marileva, Livigno, Cortina d’Ampezzo či Madonna di Campiglio.

Kdy začíná lyžařská sezóna ve Švýcarsku?

Několik švýcarských lyžařských středisek plánuje zahájit zimní sezónu v říjnu. K už otevřeným švýcarským střediskům Zermatt (v tomto středisku se lyžuje po celý rok) a Saas Fee se 9. října chce přidat Engelberg a o dva týdny později, čili 23. října Diavolezza Pontresina.

V listopadu už na sjezdovky budou zvát i střediska Gstaad, Skiarena Andermatt-Sedrun, Verbier, Davos Klosters, Laax, Engadin St. Moritz, Samnaun, Arosa Lenzerheide či Adelboden.

Kdy začíná lyžařská sezóna ve Francii?

Na lyžování ve Francii si musíme ještě chvíli počkat. Jako první středisko otevře vleky a tratě pro lyžaře Tignes. Zahájení sezóny na zdejším ledovci je naplánováno na 16. října. Další francouzská střediska otevřou sezónu až v druhé polovině listopadu – kromě jiných i Val Thorens, Orelle, Les 2 Alpes, Val d’Isere a Les Angles v Pyrenejích. Zřejmě v první polovině prosince se otevřou i Alpe d’Huez, Chamonix, Serre Chevalier, Les Menuires a Méribel.

Jak jsme již řekli, toto všechno jsou jen plány. Lyžařská střediska samozřejmě nevědí zaručit, že opravdu odstartují lyžařskou sezónu v plánovaném termínu – vše záleží na počasí a sněhových podmínek.

Kdy začíná lyžařská sezóna v Česku a na Slovensku?

Zimní sezóna na českých a slovenských horách se většinou rozjíždí až na začátku či v polovině prosince. Pokud je slabší zima, v menších střediscích, které jsou závislé na přírodního sněhu, si na spuštění vleků do provozu počkají až po Novém roce.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.