Poradíme vám, jak na voskování a údržbu lyží

Newsroom Tipy a rady Poradíme vám, jak na voskování a údržbu lyží

Voskování skluznice a úhlování hran v skiservisu přijde na 250 až 500 korun. Pro spoustu lyžařů, pro které je lyžování jen příjemným koníčkem, je to v dlouhodobém horizontu celkem velká sumička. Kdo má jen trochu šikovné ruce a chuť se lyžím jednou dvakrát za sezónu pověnovat, zvládne základní údržbu včetně voskování lyží sám.

logo OnTheSnow

Poradíme vám, jak zvládnout voskování a základní údržbu lyží bez návštěvy skiservisu. Článek vznikl ve spolupráci s odborníky ze švýcarské firmy Toko, která se lyžařským voskům a péči o lyže věnuje už víc než sto let.

 

Jaké nástroje k údržbě lyží potřebujete

Začátečník ve voskování stojí před otázkou, jaké vybavení pro údržbu lyží je nejlepší a co by mu nemělo chybět. Christian Stalder radí: „První souprava může obsahovat nástroj na úhlování hran, který se hodí v případě silnějšího poškození hran, pro voskování za tepla je zapotřebí voskovací žehlička, univerzální vosk, škrabka a kartáč. Na úplný začátek samozřejmě může velmi dobře posloužit i tekutý vosk.“ Kdo bere údržbu vlastních lyží vážně a chce se tomu věnovat dlouhodobě, vyplatí se pořídit si upínáky, do kterých se lyže během údržby pevně přichytí.

 

Lyže jsou ze sklepa venku – a co teď?

Zimní dovolená se blíží. Takže si přinesete své téměř rok nepoužité lyže ze sklepa a chcete je co nejlépe připravit na lyžařské radovánky na sněhu. Ale jak začít a co všechno udělat? „Nejdřív je zapotřebí naostřit hrany. Důležité je, aby hrany byly čisté a nezůstaly na nich žádné otřepy (ostré hroty nebo špony). Hrany byste určitě měli brousit před voskováním, protože s opačným postupem byste si při pozdějším broušení hran zničili okrajovou vrstvu vosku. Takže použijte vhodný brousek a ve správném úhlu (mezi 90° až 85°) hrany nabruste.

Potom je čas přistoupit k očištění skluznice od starých nánosů vosku. Pro začátečníky je vhodná plastová varianta, pro zkušenější poslouží nejlépe kovová škrabka, pečlivě očistěte co nejlépe celou plochu skluznice, na závěr můžete pro dokonalé vyčištění použít i tekutý přípravek na bázi rozpouštědla, kterým za pomoci plátěného hadříku skluznice dočistíte. Čištění provádějte vždy „ve směru jízdy“, tedy od špičky lyže k patě. A teď už se konečně dostáváte k samotnému voskování.

Každý lyžař má svou vlastní metodu, jak vosk na lyže nanáší. Důležité je v každém případě dbát na rovnoměrné rozprostření vosku na skluznici, ať už vosk nahříváte žehličkou a necháváte na lyži odkapávat, nebo používáte metodu za studena a vosk přímo vtíráte do skluznice. S vtíráním vosku za studena se vám zřejmě nestane, že byste použili až moc vosku, protože tato metoda je dost namáhavá. Při odkapávání zahřátého vosku na skluznici si ale na množství použitého vosku dejte pozor, není ho zapotřebí až tak moc a zbytečným „přelíváním“ voskem jen zvyšujete jeho spotřebu a stejně ho budete muset odstranit.

Pokud jste použili metodu za tepla a vosk jste na skluznici nakapali, po nanesení je potřebné ho do skluznice pořádně zažehlit. Zažehlování speciální žehličkou se opět provádí ve směru od špičky po patu lyže. Následně musí vosk na lyži řádně vychladnout, optimální je přes noc nebo dokonce i 24 hodin, pokud máte tolik času. Čím déle lyži s nanesenou vrstvou vosku necháte „odpočívat“, tím lépe se vosk vstřebá do skluznice. Po vychladnutí opět použijte škrabku a voskovou vrstvu ze skluznice odstraňte (od špičky k patě). Na dočištění použijte kartáč. Pokud jste použili tekutý vosk nebo pastu, nezažehluje se, jen se aplikuje a nechá se vytvrdnout – odborník radí pokud možno přes noc – a pak se přeleští univerzálním kartáčem.

 

Správné vosky a nejhorší chyby

Když si voskujete lyže doma, většinou se nedá odhadnout, jaké podmínky budou panovat na sjezdovkách. Bude mrznout? Bude na svazích ležet prašan, starší sníh nebo snad dokonce jen technický? Bude mokrý, vlhký nebo suchý? V obchodech se dnes dají sehnat vosky na všechny sněhové podmínky, jenže co s tím, když nevíte, jak bude, až namažete?

„To je dobrá otázka,“ konstatuje odborník Stalder. „V podstatě se dá říct, že pokud použijete univerzální vosk, nemůžete nic zkazit. Nejvyhledávanějším od Toko je univerzální vosk pro teplotu sněhu mezi -4°C a -12°C.“

Mnohem důležitější než výběr správného vosku ale je, abyste o lyže dobře pečovali. V dnešní době tvoří podklad na sjezdovkách většinou technický sníh, na tom se dost rychle tupí hrany. Horší nebo nepříliš zkušený lyžař si na technickém sněhu dokáže zničit hrany ještě rychleji, během pár obloučků. Technický sníh je navíc oproti přírodnímu jako šmirglpapír. Skluznice se třepí a zbělá, viditelná jsou jednotlivá poničená vlákna. Pokud tohle nastane, vaše skluznice vyloženě volá po voskování za tepla.

Technika voskování nemá nic společného s rychlostí, ale s bezpečností na svahu. Jak říká Stalder, i laik poměrně snadno pozná, kdy si skluznice říká o vaši péči.  „Skluznice je bílá a mírně vláknitá. Pokud by napadl nový sníh, brzdný účinek bude velmi vysoký. S lyžemi se pak dá na svahu jen velmi těžko manipulovat, radost s jízdy se úplně vytrácí. Pokud se vám tohle stane, nejlepší rada je: Běžte a lyže znovu navoskujte!

 

Voskování za studena – užitečné, nebo ne?

Toko, Swix, HWK – všichni známí výrobci lyžařských vosků mají v nabídce i studené vosky. Ale co tahle voskovací metoda ve skutečnosti znamená? Náš odborník na voskování vysvětluje: „Horký vosk se dostává do skluznice díky zahřívání železných částeček na skluznici. Tuhle techniku voskování používají například závodníci na Světovém poháru. Použití tzv. expresních vosků je ale určitě také dobrou alternativou.

Pokud se pro tuto metodu rozhodnete, měli byste ale voskovat každý den. Kromě toho je důležité nechat tekutý vosk či voskovací pastu dobře zatvrdnout, nejlépe přes noc. Potom je ještě nutné skluznici pořádně přeleštit kartáčem. Vosk tak vydrží na skluznici mnohem déle a bude co do kvality srovnatelný s výsledky metody voskování za tepla.

 

Další tipy od profesionála

Christian Stalder má pro nás ještě několik tipů a triků, jak se dobře starat o skluznici lyží a ošetřovat ji. „Lyže byste měli po každém použití vysušit bavlněným hadříkem, potom nanést aspoň tekutý vosk, který zabraňuje rezivění.“

Velmi dobrým tipem je také používání takzvaných lyžařských klipsů nebo popruhů, kterými se lyže sepnou ve špičce, na ocase a v oblasti vázání. Lyže jsou tak dobře a pevně svázané, nemusíte je nosit v rukou a skluznice se nebude odírat.“

A naše poslední dva tipy: Neoklepávejte z lyží sníh boucháním lyže o lyži – nejsou to činely a zbytečně si zaděláte na nepříjemné otřepy. A úplně poslední je snad už samozřejmost: Nepřejíždějte na lyžích po asfaltu!“

 

Podívejte se na návodná videa, jak si doma můžete sami navoskovat lyže nebo snowboard….

 

 

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.