10 nejkrásnějších italských sjezdovek a kde je najít

Newsroom Lyžařské nej 10 nejkrásnějších italských sjezdovek a kde je najít

Připravili jsme pro vás výběr těch deseti opravdu nejhezčích sjezdů, které vám lyžařská střediska v Trentinu mohou nabídnout.

logo OnTheSnow

V Itálii je hned několik provincií, kde se všechno točí okolo množství a plochy lyžařských terénů – a Trentino je jednou z nich. Krásných a různě náročných sjezdovek je v Trentinu mnohem víc, než byste napočítali na prstech obou rukou.

 

Deset nejkrásnějších sjezdovek v Trentinu

1) Madonna di Campiglio | 3-TRE

Tuhle trať ani nemusíme představovat, je proslulá po celém světě a hostila už řadu mistrovství světa v různých lyžařských disciplínách. Klasikou už je noční slalom, soutěž, která se tady koná každý rok v prosinci. Sjezdovka získala jméno „3-TRE“ právě díky tomu, že se na ní konaly závody ve všech třech disciplínách alpského lyžování – sjezd, slalom a obřák. Jde o zábavně se vinoucí trať s častými esíčky a dlouhými zatáčkami. Pokud chcete zažít vzrušení z lyžování na kusu lyžařské závodnické historie, potom si tuhle Trojku určitě nesmíte nechat ujít.

Vhodná pro: velmi zdatné lyžaře

 

2) Andalo – Fai della Paganella | DOSSO LARICI

Sjezdovka Dosso Larici je vyhledávaná kvůli své rozmanitosti. Na dvou kilometrech délky se totiž střídají různě náročné úseky. Trať se otevírá pěkným širokým, i když náročnějším terénem, který střídá užší část a postupně se přidávají zatáčky, ve spodní části místy i dost nečekané a ostré. Prostě zábava zeshora až dolů. Velmi pestrá skladba trati, na které si můžete dopřát zábavnou jízdu, ale vyžaduje také vaši plnou pozornost. Na plošších úsecích si ale určitě vychutnejte nádherný výhled na Trentino.

Vhodná pro: pokročilé lyžaře

 

3) Passo del Tonale | PARADISO

Sjezdovka Paradiso na pomezí Trentina a Lombardie je jednou z těch, na níž se psaly dějiny italského lyžování, první lyžaři se na ní svezli už v roce 1963. Paradiso je sjezd pro velmi zdatné lyžaře, její tříkilometrová dráha začíná v sedle Passo Paradiso a po sérii serpentín a prudkých sešupů se po ní dostante až do Tonale – a cestou klesnete o 734 výškových metrů. Tahle velmi technická trať je orientovaná severně, a tak na ní nezřídka narazíte i na několik ledovcových úseků. Hrany vašich lyží by měly být každopádně ostré jako japonská katana.

Vhodná pro: velmi zdatné lyžaře

 

4) Passo del Tonale | VALBIOLO

Passo del Tonale ale nabízí skvělou alternativu i pro méně zkušené sjezdaře. Krásná široká modrá sjezdovka Valbiolo je skvělým zážitkem pro středně pokročilé lyžaře – je velmi dlouhá, ale ne únavná.

Vhodná pro: středně pokročilé lyžaře

 

5) Madonna di Campiglio | SPINALE DIRETTISSIMA

Název téhle sjezdovky mluví za všechno. Jaký je nejrychlejší způsob, jak se dostat do údolí? Maximální sešup! A ten tady je: Na trati dlouhé 2400 metrů klesnete od startu po dojezd o celých 585 výškových metrů! Opravdu pekelně černá sjezdovka, která nedovoluje žádné kompromisy. Sklon je opravdu prudký, sjezd vám dá pořádně zabrat, neodpočinete si ani na chvilku a pokud ji celou sjedete, čeká vás ještě závěrečný žlab, dlouhý 250 metrů, na kterých klesnete o 140 metrů a v jednom místě bude sklon přesahovat 70%. Ale přes to všechno to budete chtít určitě vyzkoušet znovu! Podruhé už je to jednodušší, když už si trať trochu „osaháte“ a přivyknete úsekům s prudkým klesáním – ale rozhodně to nebude míň zábavné.

Vhodná pro: velmi zdatné lyžaře

 

6) San Martino di Castrozza| TOGNOLA UNO

Sjezdovka Tognola Uno se vine v přední části velkolepého Pale di San Martino a řadí se mezi nejlepší sjezdovky v celých Dolomitech. Trať je dost technická, ale zároveň má nálepku krásné panoramatické sjezdovky s mnoha zatáčkami a úseky s prudším klesáním, takže je vhodná pro zkušené lyžaře, ale zvládnou ji i středně pokročilí. Při jízdě se ale soustřeďte na terén pod nohama, panoramata můžete obdivovat, až si dáte na svahu krátkou pauzu. Výhledy za to stojí. Mimochodem, sjezdovka Toqnola Uno má certifikát FIS a jelo sa na ní několik závodů Evropského poháru.

Vhodná pro: středně pokročilé lyžaře

 

 

7) San Martino di Castrozza | DIRETTISSIMA

I tenhle název sjezdovky mnohé napoví. Jedná se o velmi strmou trať z Punta Ces, po které se dostanete až do obce San Martino. Sjezdovka Direttissima patří do sportovně-gastronomického okruhu Carosello delle Malghe, kde se lyžování a konzumace vybraných specialit pojí v nezapomenutelný zážitek.

Vhodná pro: velmi zdatné lyžaře

 

8) Folgaria | SALIZZONA

Tuhle kilometr dlouhou červenou lahůdku najdete na náhorní planině Altopiano di Folgaria. Typické pro sjezd Salizzona jsou dva obtížné technické úseky a prudké sešupy. Zábavná trať pro zkušené lyžaře a zajímavá výzva pro středně pokročilé, kteří se nebojí zkoušet náročnější sjezdy.

Vhodná pro: středně pokročilé lyžaře

 

9) Monte Bondone | GRAN PISTA

Kultovní sjezdovka patří ke zlatému fondu provincie Trentino. Dlouhá, velmi pestrá trať s mnoha prudkými změnami sklonu vás bude bavit víc než 3,5 kilometru. Žlaby se střídají se širšími a méně prudkými terény a celá sjezdovka končí krásným lesním úsekem. Tahle sjezdovka bývá vysoce ceněna pro své výhledy – a právem, zdejší panoramata jsou opravdu dechberoucí a nezapomenutelná!

Vhodná pro: středně pokročilé lyžaře

 

10) Val di Fiemme | OLIMPIA

Došli jsme na závěr našeho přehledu kultovních sjezdovek v Trentinu a v něm nesmí chybět ani tahle klasika pro milovníky sjezdového lyžování, kteří v rámci Val di Fiemme zavítají do Cavalese. Trať Olimpia je nejdelší sjezdovkou v Dolomitech, je dlouhá 7500 metrů, začíná na Alpe Cermis a celkový výškový rozdíl od startu po dojezd činí 1350 metrů. Olimpia se dělí na tři části a vede téměř výhradně zalesněnými úseky. V úvodním náročnějším úseku, vedoucím v několika alternativách prudkými žlaby, klesá lyžař místy až 50% svahem, následují plošší úseky, na nichž si můžete (na chvíli) vychutnávat krásný výhled do údolí.

Vhodná pro: středně pokročilé lyžaře

Více informací najdete na: https://www.visittrentino.it/cs 

 

Které jsou nejlepší sjezdovky v Trentinu

 

❄ AKTUÁLNÍ ZÁBĚRY Z WEBKAMER

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.