Nejprudší sjezdovky v Alpách: Černé výzvy jen pro odvážné

Newsroom Lyžařské nej Nejprudší sjezdovky v Alpách: Černé výzvy jen pro odvážné

Nejprudší alpské sjezdovky jsou lákavou výzvou pro milovníky adrenalinu a vášnivé lyžaře, kteří rádi přijímají náročné výzvy. Na těchto svazích jsou nezbytné megaostré hrany a nadprůměrné lyžařské schopnosti. Kolik ze sjezdovek, zmiňovaných v našem článku, si už můžete odškrtnout jako pokořené?

logo OnTheSnow

1. Bergeralm – střemhlav po Manni Pranger

Manni Pranger je nejprudší upravovaná sjezdovka v Rakousku. V tyrolském středisku Bergeralm, které se nachází v Steinach am Brenner, mohou odvážní lyžaři a snowboardisti prokázat své dovednosti. Tahle extrémní sjezdovka, která vytváří dojem téměř svislé stěny, dosahuje sklonu až 102 procent (46 stupňů). Na úpravu trati je zapotřebí naviják a speciální rolba. Doporučuje se ještě před návštěvou střediska ověřit na webu, jestli je Manni Pranger otevřená a trochu potrénovat na méně náročných svazích.

Zjisti víc o Bergeralm/Steinach

 

2. Kitzbühel – závrať na Streifu

Streif je považován za jeden z nejnáročnějších a nejnebezpečnějších sjezdů Světového poháru v alpském lyžování. Když tu ale zrovna nezávodí světová elita, je proslulý Streif v Kitzbühelu přístupný všem lyžařům. Sjezdovka je sice značená červenou barvou, ale leží na ní tři hodně náročné úseky, které jsou i v lyžařských mapách značeny jako extrémně náročné a nabízejí ambiciózním lyžařům strmý sjezd se sklonem až k 85 procentům. Pokud nejste dobře trénovaný lyžař-expert, je lepší se téhle trati vyhnout.

▶ Zjisti víc o Kitzbühelu

 

3. Zillertal – vysoké skoky na Harakiri

Skutečná legenda, trať prudší než rozjezd na skokanském můstku, i to se říká o proslulé trati Harakiri v Zillertalu. Díky průměrnému sklonu 78 procent se i ti nejzkušenější lyžaři musejí na téhle sjezdovce po celou dobu pekelně soustředit. Pokud se vám povede tuhle trať překonat, můžete svůj triumf zvěčnit díky speciální foto službě, kterou lanovky Mayrhofen nabízejí zdarma každý pátek od 13.00 do 15.00 hod. V některém z místních obchodů si taky můžete koupit trička s nápisem „I survived Harakiri”.

▶ Zjisti víc o Mayrhofenu

 

4. Lech Zürs – adrenalinová pecka Lange Zug

Hodně lidí věří, že Lange Zug ve středisku Lech Zürs am Arlberg je tou nejprudší upravovanou sjezdovkou na světě. Na jejím začátku musíte překonat zdánlivě svislou stěnu se sklonem 142 procent (55 stupňů). Trasa vede ze štítu Rüfikopf do obce Lech, ležící v údolí. Sjezd je dlouhý 6,5 kilometru a od lyžařů vyžaduje vynikající lyžařské schopnosti, dobrou techniku, ale i ohromnou sílu a vytrvalost. A propós, pokud měříme průměrný sklon téhle arlberské sjezdovky, svah je o něco míň strmý než první tři sjezdovky v našem přehledu, proto to čtvrté místo.

▶ Zjisti víc o Lech Zürs

 

5. Silvretta Montafon – „Black Scorpions“ pro odvážné

Opravdové výzvě mohou lyžaři čelit i v rakouském středisku Silvretta Montafon. Skiareál přitahuje dobrodruhy dokonce sedmi extrémně černými sjezdovkami, takzvanými Black Scorpions: strmými svahy Nova a Nova SüdSchwerer, tratí a skiroute Schwarzkopf, sjezdovkami Sennihang a Abhenkina a také sjezdovkou Sennigrat – tyhle všechny dosahují sklonu až 81 procent. Především Sennigrat ale předstqavuje díky své strmé a klikaté trase nelehkou úlohu i pro lyžařské mistry – vyplavení adrenalinu je tady zaručeno! Označení „náročné“ si ale bezesporu zaslouží všichni tamější „černí škorpióni“.

Zjisti víc o Silvretta Montafon

 

6. Obertauern – muldy na Gamsleiten 2 jen pro nejlepší

Varování na začátek: Kdo vyhledává sjezdovky rovné a hladké jako stůl, měl by si k lyžování vybrat jiné místo. Gamsleiten 2 ve středisku Obertauern v Salzbursku je jednou z nejprudších tratí s muldami v Evropě – je černá jako smůla se sklonem dosahujícím 100 procent! Fascinující přitažlivost pro nejlepší technicky zdatné lyžaře a snowboardisty. I skuteční přeborníci se při sjezdu téhle super strmé trasy zapotí.

▶ Zjisti víc o Obertauern

 

7. Nendaz – zkouška odvahy na Mont Fort

Čtyři údolí kolem Verbieru, Nendaz a Veysonnaz tvoří společný lyžařský region. Lanovka vás vyveze až na nejvyšší bod v okolí, na Mont Fort – 3.330 m.n.m a odtud se nejodvážnější lyžaři mohou řítit téměř vertikálně do propasti – navíc přes náročné muldy!

▶ Zjisti víc o Nendaz

 

8. Bad Kleinkirchheim – přilep se na sjezdovku

Kultovní trať lyžařského Světového poháru, Franz Klammer Stich v Bad Kleinkirchheimu v Korutanech má sklon až do 80 procent a patří také k nejprudším svahům v Alpách. Na sjezdovce dlouhé 3.200 metrů lyžaři překonávají výškový rozdíl 842 metrů.

▶ Zjisti víc o Bad Kleinkirchheim

9. Golm – ďábelský sjezd po Diabolo

Také trať Diabolo v lyžařském středisku Golm (který je součástí oblasti Montafon ve Vorarlbersku) se řadí mezi nejprudší v Alpách. Na lyžařské experty čeká svah se sklonem do 70 procent. Méně zkušení lyžaři by se téhle sjezdovce měli určitě vyhnout. Kdo překoná velmi strmý začátek, může si vychutnat řezání oblouků v dalším, mírnějším úseku trasy.

▶ Zjisti víc o Golmu

 

10. Serfaus – volný pád po Direttissima

I v rodinném středisku, jakým Serfaus-Fiss-Ladis nepochybně je, se najdou sjezdovky, které mají něco do sebe. Jedna z nich má název Direttissima a její průměrný sklon dosahuje 70 procent. Gravitační síla působící na lyžaře na vrcholu této trati v nadmořské výšce 2600 metrů, se zdá být tak silná, že se Direttissima doporučuje jen velmi zkušeným lyžařům. Neméně náročný je sjezd Kamikaze. I když v lyžařských mapách je značený jako ski route, z bezpečnostních důvodů je rovněž upravovaný rolbami.

▶ Zjisti víc o Serfaus Fiss Ladis

Další extrémně prudké sjezdovky

Naším výčtem deseti nejprudších tratí ale není nabídka pro zdatné lyžaře zdaleka vyčerpaná. Podívejte se, které další extrémně strmé sjezdovky v evropských skiareálech najdete:

  1. Champéry (Mur de Chavanette/Švýcarsná stěna)
  2. Val d´Isére (Pic Blanc, „Le Tunnel“)
  3. Katschberg („Diretissima“)
  4. Hochpustertal („Holzriese“)
  5. Engadin St. Moritz (sjezd z Lagalb)
  6. Madonna di Campiglio (Spinale Direttissima)
  7. Trois Vallées (z Saulire Grand Couloir do Courchevel a GoPro Couloir do Méribel)


 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.