Které jsou skutečně nejdelší sjezdovky na světě?

Newsroom Lyžařské nej Které jsou skutečně nejdelší sjezdovky na světě?

Změřili jsme sjezdovky, které aspirují na nejdelší tratě světa. Ukázalo se, že podobně jako v případě informací o celkové délce sjezdovek, také údaje o svých nejdelších sjezdovkách lyžařská střediska běžně zveličují. Tady je pořadí pěti opravdu nejdelších sjezdovek na světě.

 

➽ 1. MÍSTO: Dôme de la Lauze – Mont de Lans

Celých 17 km dlouhá sjezdovka vedoucí z Dôme de la Lauze ve francouzském středisku Les 2 Alpes. To je absolutní jednička mezi všemi upravovanými trasami na celém světě. Rekordní je také výškový rozdíl, který na této sjezdovce lyžaři překonávají – 2288 metrů. Výchozí bod se nachází v nadmořské výšce 3568 m. První tři kilometry trati se odvíjejí na mírných svazích a nabízejí krásný výhled na ledovec. Strmý svah nad střediskem Les 2 Alpes se sjezdovkou Demoiselles můžete vynechat. Kdo se ale rozhodne pro černou trasu Valentin, tomu na jeho GPS nakonec ukáže o několik kilometrů méně. Obě varianty se ale na posledních 300 výškových metrech sbíhají na červených lesních sjezdovkách a končí v malé vesničce Mont de Lans.

 

➽ 2. MÍSTO: Malý Matterhorn – Zermatt

15,3 kilometru dlouhá trať z Malého Matterhornu do švýcarského Zermattu je sice o něco kratší, ale v tomto případě nejde o žádnou okružní sjezdovku. Abyste si na téhle sjezdovce zalyžovali na celých 25 kilometrech, museli byste lyžovat v gigantických obloucích. Východzí bod této trati se nachází v nadmořské výšce 3820 metrů – u nejvýše položené lanovky na světě. První část vás provede přes ledové plotny až do Plateau Rosa. Následuje rovinatý terén ledovce Theodul. Pod ledovcem už sjezdovka získává pestřejší ráz, objeví se i kus černé trati. Na její překonání ale nemusíte být žádný lyžařský expert. Od Furi vede sjezdovka přes jehličnaté lesy a okolo spousty pohostinných restaurací až do Zermattu.

[[ots-media id=168707]]

➽ 3. MÍSTO: Kamiennyi Stolb (Kamenný sloup) – Krasnaja Polana

Lyžařské středisko Rosa Khutor se nachází poblíž známého lázeňského letoviska Sochi na Kavkaze. V únoru bylo Sochi dějištěm zimních olympijských hre. Před sezónou 2014/15 došlo ke spojení střediska Rosa Khutor se sousedním resortem Alpica Service. Rekordní sjezd začíná v nadmořské výšce 2468 metrů (odkud lze vidět Černé moře) a pokračuje klikatými trasami Horyzont, Labirynt a Tryton až na náhorní plošinu. Potom míří k Alpiki okolo bobové dráhy až k železniční stanici. V cíli mají lyžaři najeto pěkných 14,9 kilometrů. Tato sjezdovka byla sjízdná už minulou zimu, jen lanovky, které by ji obsluhovaly, ještě nebyly v provozu.

➽ 4. MÍSTO: Schilthorn – Lauterbrunnen

Organizátoři závodů uvádějí, že tento pekelný sjezd vedoucí ze Schiltornu do Lauterbrunnen je dlouhý 14,9 kilometru, přičemž start se nachází těsně pod vrcholem. Podle údajů provozovatelů tamější lanovky je celková délka této sjezdovky ze samého vrcholu dokonce 15,8 kilometru. Naše měření však ukazují, že i při stanovení začátku sjezdovky hned u štítu tato trať dosahuje délky jen 13,5 kilometra, nicméně i tak je to délka bezesporu impozantní. Rychlostní rekord na této sjezdovce činí něco přes 13 minut, ale průměrnému lyžaři celá trať zabere obvykle okolo 45 minut – samozřejmě bez zastávek.

➽ 5. MÍSTO: Vorab – Flims

Na žádné jiné sjezdovce v Alpách lyžaři nepřekonávají mezi startem a cílem tak velkou vzdálenost jako při sjezdu z Vorab do Flims ve švýcarském kantonu Graubünden: přímka ležící mezi horní stanicí vleku na ledovci Vorab v nadmořské výšce 3000 metrů a autobusovou zastávkou ve vesničce Flims je dlouhá 11,3 kilometru. Trasa sjezdovky se přitom od této pomyslné přímky příliš neodchyluje – celková délka podle našich měření činí 13,4 km (lyžařské středisko udává oficiálně 17 km). Tato dlouhá vzdálenost má jeden velký mínus – výstup na vrchol zabere opravdu hodně času.

[[ots-media id=87837]]

A co další sjezdovky, které jsou podle propagačních materiálů delší než 13,5 km a nebyly zahrnuty v naší TOP 5?

První je oficiálně 20-kilometrová sjezdovka Reine Blanche z Malého Matterhornu vedoucí jižně do italského Valtournenche. Podle našich měření je ve skutečnosti dlouhá jen 13,9 km a k překonání 250 výškových metrů je navíc nutno použít vlek. Právě proto se tato sjezdovka neocitla na pátém místě našeho žebříčku. Dále se do našeho seznamu nedostal sjezd z Aiguille du Midi přes Vallée Blanche do Chamonix, u něhož je uváděn oficiální údaj 22 kilometrů. V tomto případě se nejedná o upravovanou sjezdovku, ale o freeridovou trať, která by měla být absolvována jen s průvodcem.

Sjezdovka Sarenne ve francouzském Alpe d’Huez, která údajně měří 16 kilometrů, má ve skutečnosti jen 10,6 km, a není ani nejdelší trasou ve středisku. Sjezdovka z vrcholu Pic Blanc (3330 m.n.m.) do La Villette má podle našich měření 11,8 km a s překonávaným převýšením 2040 metrů sjezdovku Sarenne také překonává.

Sjezdy, v La Plagne a v Söldenu, s uváděnou délkou 15 km ve skutečnosti měří 12,9 a 11,4 km. Trati Cascade ve Flaine v Mittelallalin v lyžařském areálu Saas Fee, které jsou uváděny jako 14-kilometrové podle našich výpočtů měří  jen 10,9 a 12 km.

Informace:

www.les2alpes.com

www.zermatt.ch

www.rosaski.com

www.schilthorn.ch

www.laax.com

www.cervinia.it

www.compagniedumontblanc.com

www.alpedhuez.com

——————————————————

Christoph Schrahe publikoval na začátku roku 2013 výsledky svých měření, prováděných mimo jiné pomocí GPS, z nichž vyplývá, že některá evropská lyžařská střediska falšují údaje o celkové délce svých sjezdových tratí. V některých případech byl rozdíl až 150 %. Článek vyvolal mezi lyžařskými středisky značný rozruch. Areály potom vysvětlovaly, že uváděná celková délka je téměř dvojnásobná proto, že nikdo přece nelyžuje po svazích přímo dolů, tedy šusem. Výsledky výpočtů ukázaly na fakt, že pro výpočet délky sjezdovek dosud neexistují jednotné normy a předpisy.

Své údaje o délce tratí nejvíc „vylepšili“: Francouzské Vars (uvádělo 185 km sjezdovek, zatímco podle Schraheho měření jde o pouhých 73 km), Isola 2000 (120 km / 54 km), 4 Vallées (362 km / 164 km) a už zmíněné Les Sybelles (310 km / 141 km). Největším lyžařským areálem na světě zůstává francouzský Trois Vallées (Tři údolí), i když i tento resort trochu nadhodnotil svou nabídku. Podle Schraheho je ve Třech údolích lyžařům k dispozici 493 km sjezdových tratí, nikoli střediskem uváděných 600 km. 

 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.