TOP 10: Největší lyžařská střediska v Rakousku 2022

Newsroom Lyžařské nej TOP 10: Největší lyžařská střediska v Rakousku 2022

Aktualizovaný přehled s vývojem cen skipasů. Podívejte se, kolik zaplatíte za 6-denní skipasy v největších rakouských skiareálech. V našem oblíbeném žebříčku se dozvíte také spoustu dalších faktů a zajímavostí.

logo OnTheSnow

Změny v žebříčku, které překvapí

Žebříček největších lyžařských středisek v Rakousku pro vás připravujeme už několik sezón. Několikrát už došlo ke změnám, které byly překvapivé. A ze žebříčku definitivně zmizela lyžařská oblast Ski Juwel Alpachtal Wildschönau – vymstila se jim změna způsobu měření délky sjezdovek. Zatímco dřív uváděli sportovní délku tratí (tedy délku, kterou i s obloučky absolvuje běžný lyžař), před pár lety přešli kvůli větší transparentnosti k délce reálné, která odpovídá jízdě lyžaře, který se spouští po sjezdovce šusem. A tak bylo rázem ze 145 kilometrů jen 109.

Všechny hodnoty v našem žebříčku vycházejí z údajů poskytnutých samotnými lyžařskými středisky a je dost dobře možné, že některá střediska stále ještě měří sjezdovky jejich sportovní délkou.

 

Jaký vliv na náš žebříček má nový rakouský skipas?

Jak už bylo řečeno, pořadí na špičce žebříčku se od propojení vorarlberských skiareálů do Ski Arlberg (St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Zürs, Warth, Schröcken, Lechtal a Sonnenkopf) nezměnilo. Přesto letos k jedné převratné změně reálně dochází, a to ve střediscích kolem Zell am See a Kaprunu.

Nejde jen o impozantní projekt vybudování nových lanovek, díky nimž se od zimy 19/20 propojila údolní část Kaprunu s rodinným Maiskoglem a ledovcovým Kitzsteinhornem. Jde především o skipas zvaný Alpin Card. Držitel Alpin Card může lyžovat na 408 kilometrech sjezdovek a přepravovat se na 121 lanovkách a vlecích ve střediscích Schmitten, Maiskogel, Kitzsteinhorn, Saalbach, Hinterglemm, Leogang a Fieberbrunn. Těch 408 kilometrů sjezdovek by jednoznačně trumflo i nabídku Ski Arlberg, má to ovšem háček – Alpin Card sice spojuje tři velké lyžařské oblasti, ale ty tři oblasti nejsou navzájem fyzicky propojeny lanovkami. A proto tohle nové spojení zatím do žebříčku největších středisek nepatří, snad v budoucnu, pokud se dobudují další spojovací lanovky 🙂

 

Opravdu jsou skipasy dražší?

V našem žebříčku se tak jako každý rok dozvíte kromě základních údajů i důležitou informaci o tom, na kolik přijde 6-denní skipas pro dospělého v hlavní lyžařské sezóně a o kolik stoupla jeho cena oproti loňské zimě.

Ceny šestidenních skipasů v těchto největších rakouských skiareálech stouply meziročně v průměru o 9,70 EUR, což je víceméně každoroční standard, takže žádné enormní zdražování kvůli koroně se nekoná.

Přesto jsou však mezi jednotlivými středisky patrné rozdíly ve zvyšování cen – zatímco v některých si za 6-denní skipas tuto zimu připlatíte o 13 eur a víc jinde cena stoupla jen o 6 eur.

 

Největší rakouské skiareály

Jste zvědaví? Tak prosím, směle do toho, čtěte a dozvíte se spoustu dalších podrobností a užitečných tipů o největších rakouských skiareálech. Náš žebříček jsme seřadili od desítky po jedničku.

Náš tip: Rychlý přehled o žebříčku získáte rozbalením ikonky Obsah napravo od textu.

 

10. Silvretta Montafon

Spojením menších areálů Nova a Hochjoch vzniklo největší lyžařské středisko v údolí Montafon ve Vorarlbersku s názvem Silvretta Montafon. Lyžařům nabízí jedinečné zážitky na 140 kilometrech skvěle upravených sjezdovek na obou lyžařských horách – Nova a Hochjoch. Sjezdovky všech typů obtížnosti s převahou nejmírnějších a středně náročných tratí se vinou po východním a západním úbočí obou hor. Lokality Nova a Hochjoch propojuje moderní panoramatická 10-místná kabinková lanovka, celkem obsluhuje sjezdovky ve skiareálu na 35 lanovek a vleků. Páteřní lanovky patří k tomu nejmodernějšímu, co můžete na horách vidět.

Délka sjezdovek:  140 km – Mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně – 285 EUR (ještě minulou zimu 6-denní skipasy vůbec nenabízeli proto nemůžeme poskytnout adekvátní srovnání cen)

Typ lyžaře: rodiny s dětmi, začátečníci, fanoušci lyžování ve volných terénech mimo sjezdovky a milovníci freestylu

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování ve skiareálu Silvretta Montafon, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Ranní freshtracky s bohatou horskou snídaní jsou během sezony organizované třikrát do týdne
  • Freride hotspot – 70 různých freeridových tras pro milovníky lyžování v hlubokém prašanu
  • Chuťovka pro zdatné lyžaře: 7 Black Scorpions – sedm nejprudších sjezdovek se sklonem až 81 %
  • Devět vynikajících horských restaurací a řada dalších gastro příležitostí přímo na svazích

Fakta o Silvretta Montafon:

  • Nadmořská výška střediska: 700 – 2430 m (převýšení 1730 m)
  • Víc než 50% sjezdovek v nadmořské výšce nad 2000 metrů
  • Dvě závodní tratě pro soutěživé lyžaře: Spatla a Platina
  • Vyhledávaný Snowpark Montafon, dlouhý přes 1 kilometr s víc než 40 překážkami

Info: www.silvretta-montafon.at/

logo OnTheSnow

9. Mayrhofen

K Mayrhofenu slogan „Action & Fun“ perfektně sedí! Proto budou dychtiví fanoušci zábavného après ski tuhle zimu zřejmě trochu zklamaní, protože bujará zábava bude jistě limitovaná opatřeními proti koroně. Je sice pravda, že Mayrhofen je pouhá devítka na našem seznamu největších lyžařských středisek v Rakousku, ale pokud jde o výškový rozdíl (620 – 2.500 m), s přehledem poráží i mnohé své větší konkurenty.

Lyžaře přitahuje široká škála sjezdovek o celkové délce 136 km, od modré až po černou jako dehet, slavnou sjezdovku budící respekt, Harakiri. Svah se sklonem 78 % je nejprudší sjezdovkou v Rakousku. Kdo se rád chlubí svými lyžařskými úspěchy, určitě si nezapomene v místních obchodech pořídit tričko s nápisem „I survived Harakiri”.

Délka sjezdovek:  142 km – Mapa sjezdovek

Cena skipasu:  6-denní skipas platný také ve všech střediscích Zillertal Arena + na Hintertuxu – 287 EUR (vloni byla cena nižší o 10 EUR)

Typ lyžaře: milovník apres ski, fanoušek adrenalinu

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Mayrhofenu, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Rakouská nejprudší sjezdovka a 10 kilomerová skiroute jsou magnetem pro lyžařské šílence a freeridery všeho druhu
  • Vans Penken Park v Mayrhofenu je jedním z nejrozmanitějších funparků v Alpách, je určen pro snowboardisty i freeridery
  • Aprés Ski klub Brück’n-Stadl Mayrhofen má otevřeno až do 2:00 v noci. A v tomhle baru se dějí zázraky – načepování čtyř piv trvá pouhých 11 sekund!

Fakta:

  • Nadmořská výška střediska: 620 m – 2500 m (1880 m převýšení)
  • Moderní expresní lanovky s bublinami a vyhřívanými sedačkami, celkem 59 lanovek a vleků
  • Festival „Snowbombing“ – 4.-9.04.2022 (více o cenách vstupného a výhodných balíčcích zde)
  • Nabídka pro ranní ptáčata: Fresh track – v některých dnech se vleky (ne všechny pochopitelně) spouštějí už v 7.00 ráno.

Info: www.mayrhofen.at

logo OnTheSnow

8. Sölden

Jedna z věcí, kterých je v Söldenu vždy dostatek, je sníh. Z deseti největších lyžařských středisek v Rakousku nabízí právě Sölden nejvyšší vrcholy (až 3340 m). Početná sněžná děla zajistí, že i odpolední sjezdy do údolí jsou velkým potěšením. Ale sníh zřejmě nebude za pár let ím největším lákadlem, za kterým do Ötztalského údolí pocestují tisíce turistů. Víc se dozvíte níže, v Zajímavostech. A pokud jde o apres ski, párty a zábava tady trvají až do rána. I když jde o hodně rozlehlý skiareál s mnoha nej, jeho 144 kilometrů sjezdovek stačí v sezóně 2020/21 jen na 8. místo.

Délka sjezdovek: 144 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní  OTZTAL SUPER SKIPASS nově při nákupu online s dynamickou cenou – ta nejvyšší se vyšplhá na 297 EUR, což je oproti loňsku zdražení o 9 EUR!

Typ lyžaře: Fanoušek après ski

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Söldenu, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • 007 Elements: Spektakulární výstava v nadmořské výšce 3048 metrů, která vás dostane do dobrodružného světa Jamese Bonda (jehož zatím poslední osudy ve filmu Spectre se zčásti odehrávaly právě v Söldenu)
  • Elon Musk prý plánuje propojení Söldenu s Pitztalem prostřednictvím převratné technologické novinky Hyperloop. Bez bližších detailů to uvádí samotné lyžařské středisko na svých stránkách.
  • Jistota sněhu od října do května, vysoká nadmořská výška do 3340 m
  • Divoké après ski akce a koncerty v klubu „Fire and Ice“ do 03:00 ráno
  • Velká jarní Hannibal-Show na ledovci Rettenbach
  • Celková přepravní kapacita moderních lanovek a vleků dosahuje 65.500 osob za hodinu

Fakta o Söldenu:

  • 31 lanovek a vleků včetně nové kabinkové lanovky Rotkogelbahn z Hochsoldenu
  • cca 80 % snadných a středně náročných sjezdovek
  • 30 km náročných černých sjezdovek a 70 kilometrů variant pro jízdu v hlubokém sněhu
  • Sjezdovka Světového poháru na ledovci Rettenbach, trať s měřením rychlosti, trať s videozáznamem sjezdu
  • 33 útulných horských chat s regionálními specialitami
  • Nejdelší sjezdovka měří 15 kilometrů

Infowww.soelden.com

logo OnTheSnow

7. Zillertal Arena

Zillertal Arena je pro Čechy jedním z nejoblíbenějších rakouských lyžařských středisek. A není divu: 147 kilometrů sjezdovek, 4 různé lyžařské a snowboardové školy, nespočet horských chat, které nabízejí krajové speciality a útulnou atmosféru. Prvotřídní je Action-Park Kreuzwiese v Zell am Ziller. Snowboardisté tady mohou přistávat na velkém nafukovacím polštáři. Zábavu nelyžařského formátu nabízí 7 km dlouhá sáňkařská dráha (osvětlená do 1:00 v noci).

Délka sjezdovek: 147 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas platný ve všech střediscích Zillertal Arena + na Hintertuxu – 287 EUR (dražší o 10 EUR)

Typ lyžaře: začátečník, snowboardista, milovník sáňkování

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Zillertal Areně, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Lyžařské a snowboardové kurzy pro děti i dospělé, lyžařská školka pro děti
  • Action-Park s mnoha atrakcemi pro snowboardisty
  • 31 útulných horských chat a sáňkařská dráha otevřená až do pozdních nočních hodin

Fakta o Zillertal Areně:

  • 52 lanovek a vleků
  • 200 km upravovaných běžeckých stop
  • Bezplatný skibus ve všech střediscích Zillertal Areny
  • Největší lyžařská oblast v údolí Zillertal
  • Ideální zejména pro rodiny s dětmi

Info: www.zillertalarena.com

logo OnTheSnow

6. Kitzbühel

Kitzbühel je legendární středisko zimních sportů, které začalo psát svou historii na úpatí Hahnekammu už v roce 1893. Letos tak oslaví 127. výročí od svého vzniku. Stejně proslulá je sjezdovka Streif, považovaná za jednu z nejtěžších a nejnebezpečnějších na světě. Středisko, hojně vyhledávané celebritami, nabízí síť 57 lanovek a vleků. Na lyžaře tady čeká víc než 90 sjezdovek o celkové délce 188 km a 46 km lyžařských cest. Milovníky běžeckého lyžování nadchne 60 km upravovaných běžeckých stop pro klasiku i bruslení.

Délka sjezdovek: 188 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně – 305 EUR (meziroční zdražení o 8 EUR).

Typ lyžaře: celebrity a prominenti, VIP hosté, fanoušci akcí a festivalů, perfekcionisté

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Kitzbühelu , které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Dětské a výukové vleky v údolní části střediska jsou bezplatné
  • Společenská smetánka se tady každoročně setkává během závodů Světového poháru
  • Jedna z nejnebezpečnějších sjezdovek na světě, s maximálním sklonem 85 % v místě zvaném „past na myši“ (Mausefalle)
  • Množství après ski klubů a gurmánských restaurací
  • Rozlehlé off-piste terény pro fanoušky freeridu – 200 km2

Fakta:

  • 86% sjezdovek ve středisku je snadných a středně náročných, zbývajících 14% tvoří 17 černých nejobtížnějších sjezdovek v celkové délce 20 km
  • 57 lanovek a vleků
  • 4 km sjezdovek jsou osvětleny pro večerní lyžování a 70% lyžařských terénů je v případě potřeby pokryto technickým zasněžováním
  • 15 profi lyžařských škol
  • 60 horských chat nabízejících zábavu i občerstvení

Info: www.kitzbuehel.com

logo OnTheSnow

5. Serfaus–Fiss–Ladis

Tři historické obce tvoří lyžařský areál Serfaus-Fiss-Ladis, ležící v nadmořské výšce 1200-1400 m na náhorní plošině vypínající se nad údolím řeky Inn. Nejvyšší bod lyžařského areálu dosahuje 2820 m, takže zdejší návštěvníci mají vždy plnou záruku sněhu. Nevšední je nejen jedinečná poloha areálu, ale také celá jeho dovolenková nabídka, stejně jako jejich vlastní metro „Dorfbahn“. Středisko přitahuje hlavně rodiny s dětmi, a – díky široké nabídce nočního lyžování – party mladých, které milují párty. 214 km sjezdovek, snowparky a pronájem alternativní zimní výstroje jako jsou snowbiky, skifoxy, airboardy nebo skútry dodávají pobytu v Serfaus-Fiss-Ladis šmrnc zábavy na nejvyšší úrovni.

 

Délka sjezdovek: 214 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně – 308 EUR (+7,50 EUR oproti loňsku)

Typ lyžaře: rodiny, party mladých, flamendři

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Serfaus-Fiss-Ladis, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Jediné metro v Alpách
  • “Plážové“ koše a hamaki (houpací sítě) v těsné blízkosti sjezdovek
  • Noční lyžování až do 23:00 hod

Fakta o Serfaus-Fiss-Ladis:

  • Z celkového počtu 98 sjezdovek je 21 určeno začátečníkům a 49 tratí je středně náročných (červených)
  • 30 km upravovaných tratí pro běžecké lyžování, z nichž přes 8 km tvoří vysokohorské běžecké stopy
  • 8 snowparků pro milovníky freestylu
  • Lyžaře po lyžařských terénech dopravuje 68 dopravních zařízení, z toho 12 gondol a kabinových lanovek
  • Dvě dětské zóny s lyžařskými školami

Info: www.serfaus-Fiss-ladis.at

logo OnTheSnow

4. Silvretta Arena |Ischgl – Samnaun|

Silvretta Arena se svými dvěma populárními středisky, rakouským Ischgl a švýcarským Samnaun, zaostává v počtu kilometrů za lídrem tabulky o víc než 60 kilometrů. Přesto nabízí krásných 239 kilometrů sjezdovek a všechno to, co ji činí mezi mladými a aktivními lyžaři tolik oblíbenou: Zimní sporty, koncerty a akce s účastí světových hvězd. Ischgl je lyžařské středisko pro mladé (a ty, kteří jsou mladí duchem).

Lyžařské areály na obou stranách rakousko-švýcarské hranice nabízejí zábavu bez omezení: široké, perfektně upravené svahy, obrovský prostor pro freeride, legendární après ski. 90 % sjezdovek se nachází v nadmořské výšce nad 2000 m.n.m., což zaručuje sníh po celou sezónu. Kdo má rád párty a náročné svahy, v Ischglu bude zaručeně šťastný.

Délka sjezdovek: 239 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní Silvretta Skipass v hlavní sezóně – 323 EUR (skipas platný v Ischgl / Samnaun, Galtür, Kappl a See zdražil oproti loňsku o 6,50€)

Typ lyžaře: milovníci akcí a festivalů, zruční a sportovní lyžaři

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Ischglu, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Pouhých 16 % lyžařských terénů tvoří modré sjezdovky, 65 % červené a téměř 19% černé
  • Nejšílenější apres ski v Alpách
  • Mezinárodní hudební hvězdy na koncertech Top of the Mountains
  • Rozlehlý freeride terén a zaručený sníh (nejvyšší bod 2872 m)
  • Víc než 90% sjezdovek leží v nadmořské výšce nad 2000 metrů

Fakta o Ischgl / Samnaun:

  • Nejznámější lyžařská oblast v Alpách
  • 45 moderních lanovek a vleků
  • 2 snowparky a několik zábavních parků
  • Nejdelší sjezdovka měří 11 km (a jmenuje se „11“)
  • Nejnáročnější trasa má v nejexponovanějším místě 70% sklon
  • Kluby a animační programy pro děti
  • Útulné chaty pro fajnšmekry
  • 15 horských chat a gastro komplexů přímo na sjezdovkách

Info: www.ischgl.com

logo OnTheSnow

3. Saalbach Hinterglemm Leogang

Lyžařský areál s dlouhatánským názvem Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn nabízí 270 km perfektně upravených sjezdovek určených převážně pro méně zkušené lyžaře. Více než 90 % tras je označeno modrou nebo červenou barvou a na úplné začátečníky tady čeká 9 lyžařských škol a okolo 250 instruktorů – středisko je přímo ideální pro ty, kdo si chtějí zdokonalit své lyžařské dovednosti a samozřejmě také pro rodiny s dětmi.

Délka sjezdovek: 270 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně – 302 EUR (o 10 EUR víc než v minulé sezóně)

Typ lyžaře: flamendři, filmové hvězdy

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v Saalbachu a Hinterglemmu, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Hodně hotelů se nachází přímo na sjezdovce, na svahy tedy můžete z hotelu vyrazit rovnou na lyžích
  • Sjezdovky s možností pořízení videozáznamu
  • 54 % modrých sjezdovek a jen 7 % černých
  • Víc než 60 útulných horských chat nabízejících regionální speciality
  • Široká škála aktivit pro rodiny s dětmi
  • Osvětlené sáňkařské dráhy

Fakta o Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn:

  • 70 lanovek a vleků, z toho 28 gondol a kabinových lanovek
  • 10-místná gondola 12ER KOGEL nahradila starou Zwölferkogelbahn v areálu Hinterglemm
  • 4 snowparky pro vyznavače freestylu a zábavní parky pro rodiny s dětmi
  • Ledová plocha pro bruslaře, projížďky na sněžných skútrech a rolbách, lukostřelba
  • Rozlehlé terény pro lyžování v hlubokém sněhu

Info: www.saalbach.com

logo OnTheSnow

2. Wilder Kaiser – Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental se na čele žebříčku největších rakouských lyžařských areálů drželo dlouhá léta, až do úplného propojení středisek Ski Arlberg. Jak je vidět, počet kilometrů sjezdovek v našich poměrech nepředstavitelný, tedy přesněji 288 kilometrů tratí, už na prvenství nestačí.

SkiWelt se skládá ze vzájemně vleky a sjezdovkami propojených středisek Brixen im Thale, Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Itter-Kelchsau, Hopfgarten, Westendorf, Angath, Angerberg, Kirchbichl Mariastein a Wörgl. Téměř tři stovky kilometrů sjezdových tratí obsluhovaných 90 moderními lanovkami a vleky, k tomu masivní investice v řádech desítek milionů eur do 4 nových lanovek, 3 funparky a 3 sáňkařské dráhy, atraktivní vesnička AlpenIglu-dorf a pestrý výběr víc než 80 útulných chat, kde se dá dobře posedět a najíst, to všechno zaručuje ty nejlepší zimní radovánky! Od poklidné rodinné lyžovačky až po jízdu v boulích plnou emocí a adrenalinu!

Délka sjezdovek: 288 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně – 288 EUR (cena oproti minulé sezóně stoupla o 13,50 EUR)

Typ lyžaře: lovci kilometrů, snowboardisti, flamendři

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování ve Wilder Kaiser – Brixentalu, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • Druhá největší lyžařská oblast v Rakousku
  • Víc než polovina (54%) modrých sjezdovek, pouhých 6 % černých: milovníci carvingu se na širokých sjezdovkách potěší
  • Ideální středisko pro snowboardisty: žádné nepříjemné náhorní plošiny, ale spousta sněhu a snowparky

Fakta o SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental:

  • 90 lanovek a vleků
  • 81 horských chat a apres ski barů
  • Ledová vesnička ALPENIGLU DORF s hotelem, restaurací, barem a kapličkou – všechno z ledu!
  • 4 snowparky, trasy s možností pořízení videozáznamu, chill out zóny s bezplatným Wi-Fi
  • 22 profi lyžařských škol
  • 3 osvětlené sáňkařské dráhy (otevřené až do 2:00 v noci)
  • 10 km sjezdovek pro noční jízdu – největší noční lyžařská oblast v Rakousku
  • Víc než 196 km běžeckých stop s úžasnou 2,2 km dlouhou výškovou stopou v Brixenu

Infowww.skiwelt.at

logo OnTheSnow

1. Ski Arlberg |St. Anton – Lech Zürs – Warth-Schröcken|

Před třema lety se splnil sen tisícům lyžařů, kteří navštívili prestižní střediska St. Anton, Lech/Zürs a Warth-Schröcken. Díky spojovací lanovce Flexenbahn na vorarlberské straně Arlbergu, mezi Zürs a Stuben/Rauz, a dalším lanovkám Trittkopfbahn I a II a Albonabahn II se okruh mezi všemi středisky uzavřel a vznikl největší propojený rakouský lyžařský areál Ski Arlberg.

Ať už se v rámci Ski Arlberg rozhodnete zamířit kamkoli, dostanete se tam rychle, snadno a pohodlně na lyžích – celých 303 kilometrů sjezdových tratí ve střediscích St. Anton a St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech i Schröcken a Warth obsluhovaných 88 přepravními zařízeními včetně pýchy resortu, lanovky Flexenbahn, je vám k dispozici.

Jednou z největších atrakcí je poměrně okružní trasa „Run of Fame“, tedy „Trať slávy“, dlouhá 65 kilometrů, po jejímž zdolání lyžaři překonají téměř neuvěřitelné převýšení 18.000 výškových metrů. Lyžařský okruh vede přes celý Arlberg a prochází všemi lyžařskými středisky Ski Arlberg: Od Warthu s novou kabinovou lanovkou Dorfbahn na severu přes Lech Zürs až po St. Anton/Rendl na jihu. K oblíbeným okruhům patří i kratší (relativní pojem, pozn. redakce) „Weisse Ring“ (Bílý okruh) – kdo urazí téměř 22 kilometrů lyžařského okruhu po svazích okolo údolí, překoná zároveň dohromady 5500 metrů převýšení.

Lyžařská oblast Ski Arlberg se řadí k nejluxusnějším v Alpách – a vyplatí se mít při návštěvě pořádně vyfutrovanou peněženku.

Délka sjezdovek: 303 km – mapa sjezdovek

Cena skipasu: 6-denní skipas v hlavní sezóně, platný ve všech střediscích Ski Arlberg včetně St. Anton, St Christoph, Stuben, Sonnenkopf/Klösterle, Lech Zürs a Warth-Schröcken – 326 EUR. Oproti minulé zimní sezóně skipas zdražil o dalších 13 EUR.

Typ lyžaře: rodiny a freerideři

Kde se ubytovat: Projděte si možnosti ubytování v St. Anton, které nabízí Tripadvisor pro vámi zadané období

Zajímavosti:

  • 84 % sjezdovek je lehkých a středně náročných, což činí středisko ideálním pro dovolenou rodin s dětmi
  • Freeridery láká na 200 kilometrů možností ve volných terénech pro jízdu v prašanu
  • Zkušení lyžaři ocení nejen četné lyžařské stezky pro ski-tour, ale také možnost heli-skiingu, která je v Lech Zürs dostupná jako v jednom z mála alpských středisek. Helikoptéra dopraví lyžaře na jeden ze dvou vrcholů – Mehlsack nebo Schneetal, odkud se sjíždějí neposkvrněné terény (cena za 1 let pro max 4 osoby se pohybuje od 370 do 430 EUR).

Fakta o Ski Arlberg:

  • Děti do 8 let v doprovodu dospělé osoby lyžují v celé lyžařské oblasti zadarmo.
  • Začátečníky a děti zasvětí do tajemství báječných zážitků na lyžích v mnoha vyhlášených lyžařských školách, najmout si ale můžete i soukromého lektora.
  • V Lech-Zürs mají speciálně pro děti několik dětských klubů, ve dvou z nich se postarají o děti už od 2 let věku, ve všech potom o děti tří- až pětileté.
  • Příznivci freestylu si přijdou na své ve dvou snowparcích a na dvou funslopes (v St. Anton, na Galzig, v Lech a ve Warth)

Info:Ski Arlberg www.skiarlberg.at/

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.