Jak na údržbu lyží po zimní sezóně

Newsroom Tipy a rady Jak na údržbu lyží po zimní sezóně

Zimní sezóna je v našich končinách pomalu u konce. Jestli si chcete užít se svými lyžemi ještě další zimní radovánky, vyplatí se o ně přes léto dobře postarat, protože se správnou péčí lyže v teplém letním období netrpí a užijete si s nimi ještě spoustu legrace. Ověřte si v našem článku, jestli jste pro pohodlí svých lyží během jejich letního spánku udělali vše potřebné…

logo OnTheSnow

Voskování, broušení hran a opravy poškozených částí skluznice, to jsou pro každého lyžaře běžné úkony předtím, než se vydá na sjezdovky. A je už na vás, jestli se o lyže staráte sami, nebo je radši svěřujete odborníkům ve skiservisech – je to jen otázka peněz a motivace. Každý si ale uvědomuje, že nejjistější cestou, jak udržet své lyže ve formě co nejdéle, je pravidelná údržba.

Příprava lyží na léto

Co už ale není tak jasné, je fakt, že lyže by měly být dobře připraveny i na léto, protože při jejich nesprávném uložení po dobu delší nečinnosti jednoduše vyjdou z formy. Bez řádné přípravy může vaše lyže přes léto ohrozit rez, teplo i prach usazený na vázání, hranách nebo skluznicích. Takže než vaše lyže skončí na léto ve sklepě, měli byste učinit některá základní opatření. Jinak může začít rezavět vázání nebo pórovatět nátěr.

Ochrana skluznice

Lyžařský vosk chrání skluznici nejen na sjezdovce, ale i ve sklepě. Aby se zabránilo vysychání povrchu a s tím spojené ztrátě pružnosti, měli byste lyžím dopřát velkorysý nátěr voskem hned po posledním dni lyžování. Udělali jste to? Jestli ne, můžete to ještě napravit. Díky navoskování se na skluznici nenachytá prach ani nečistoty. Povrch skluznice musíte před voskováním samozřejmě nejdřív důkladně vyčistit a vysušit. Potom nemusíte lyže ukládat sepnuté k sobě napevno páskem, to jim příliš nepomáhá. Lepší je uložit je samostatně, skluznicí nahoru, v suché tmavé místnosti s konstantní teplotou, pokud je to možné.

Ochrana hran

Hrany lyží jsou náchylné k rezivění. Proto je nesmírně důležité, abyste hrany nechali dobře proschnout ještě předtím, než lyže uložíte. Při přípravě vašich lyží na letní přestávku byste měli kromě skluznic pořádně navoskovat i hrany. Tak nebude mít rez šanci. Pokud chcete mít rez úplně pod kontrolou, je dobré už během sezóny pravidelně kontrolovat všechna na rez náchylná místa a dobře je brousit, aby se rez nemohl po hranách přes léto šířit. Pokud se na broušení hran necítíte, doporučujeme zanést lyže do skiservisu, tam vědí, jak na to a o lyže se vám dobře postarají.

Vyvarujte se poškození bezpečnostního vázání

Špína může negativně ovlivnit zejména pružiny bezpečnostního vázání. Proto byste předtím, než lyže uskladníte na léto, měli celé vázání pečlivě omýt teplou vodou, nechat dobře vysušit a poté nastříkat speciálním konzervačním sprejem. Svaz lyžařů nedoporučuje pružiny uvolňovat. Uvolnění pružiny před létem sice napomáhá prodloužení její životnosti díky tomu, že si udrží svou pevnost, ovšem na druhou stranu to představuje velké bezpečnostní riziko. Často se po příchodu zimy stane, že zapomenete, jak jste lyže před létem „ošetřili“, popadnete je, vyjedete na sjezdovku a vystavujete se obrovskému riziku kvůli špatně seřízenému vázání!

Věnujte pozornost vypínání vázání

Vzhledem k tomu, že vázání je velmi důležitým bezpečnostním prvkem spojujícím člověka a lyži, mělo by být zkontrolováno odborníkem před každou zimou. Bezpečnostní expert DSV Andreas König říká: „Lyže a vázání jsou navrhovány tak, že umožňují neomezené potěšení z jízdy po řadu let. Nicméně aby tomu tak bylo, je důležité zejména vázání nechávat pravidelně před sezónou překontrolovat ve specializovaném servisu. Aby se potom nestalo, že se vázání samovolně odepne příliš brzy nebo se naopak nevypne vůbec, a neštěstí je na světě.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.