Kde se dá lyžovat i v létě aneb Na ledovcích zima nekončí

Newsroom Cestování a zážitky Kde se dá lyžovat i v létě aneb Na ledovcích zima nekončí

Nemůžete se lyžování nabažit a zima vám je krátká? Nebaví vás smažit se na lehátku ve čtyřicetistupňových vedrech? A co tak pouvažovat o letní dovolené na lyžích? Máme pro vás přehled alpských lyžařských středisek, kde zima (téměř) nikdy nekončí. logo OnTheSnow

Skiareály vhodné pro letní lyžování

LES 2 ALPES, Francie

Les 2 Alpes se může pochlubit největší letní lyžařskou oblasti v Evropě (120 ha). Další výhodou tohoto místa je neuvěřitelné panorama Alp s mocným masivem Ecrins. Vleky na zdejších ledovcích Mont-de-Lans a Girose jsou v provozu od poloviny června až do konce srpna. Cesta kabinkovou lanovkou a potom horským metrem (Dome Express) z vesnice v nadmořské výšce 1650 m až na ledovec trvá půl hodiny. Lyžaři se v létě mohou těšit na 8 upravených sjezdovek (2 zelené, 4 modré, 2 červené), obsluhovaných sedačkovými lanovkami a lyžařskými vleky. Místní obrovský snowpark (včetně tratí pro boardercross, U-rampy, quarterpipe, bench, railů, big air) soupeří o prvenství se stejně působivým snowparkem v Saas Fee. V létě je zde organizováno šest lyžařských táborů. Vleky – je jich celkem 17 – jsou od 22. června do 26. srpna 2019 spuštěné v čase mezi 7:00-12:30. Skipas stojí 41,70 EUR na den, od 4.8. jen 37,50 EUR.

HINTERTUX, Rakousko

Hintertux je jediným celoročně otevřeným střediskem v Rakousku. V létě jsou tu upravovány sjezdovky o celkové délce 20 km. Přepravu lyžařů zajišťuje 10 lanovek včetně lanovky Gletscherbus 3 s kabinkami pro 24 osob. Tato lanovka za hodinu přepraví až 3000 osob. Tux nabízí široký výběr tratí různých obtížností, známý je nicméně především pro své strmé a náročné svahy. Milovníci freestylu si vychutnají vychytávky zdejšího Betterparku, vybaveného U-rampou, fun boxy, table-topsy i raily. Pohodlnou dopravu z nedalekých míst Vorderlanersbach, Lanersbach, Juns nebo Madseit na úpatí ledovce nabízí celoročně bezplatný Tuxer Sportbus. Denní skipas pořídíte od 11. května do 12. října za 46 EUR.

TIGNES, Francie

Ledovec Grand Motte nabízí rozmanité sjezdovky – od modrých po černé – obsluhované sedačkovými lanovkami i lyžařskými vleky. Letní lyžařský areál je zde otevřený od 21. června do 1. září 2019. Podzemní lanovka vystoupá na ledovec za pouhých 7 minut – tak dlouho trvá, než se lyžaři z Tignes dostanou na vrchol. Hodně oblíbené a strmé svahy se nacházejí na severním svahu (North Face), kde bývá dost chladno. Velký snowpark (U-rampa, raily, quartepipe, rainbow raily) přitahuje jak profesionální, tak i začínající freestylery. V létě jsou vleky na ledovci otevřeny od 7:15 do 13:00. Denní skipas stojí 35 EUR.

ZERMATT, Švýcarsko

Zermatt nabízí lyžařům v létě na ledovci Theodul 21 km tratí. Letní lyžařský terén, dostupný díky lanovce z Malého Matterhornu, je v provozu od května do půlky listopadu. Stejně jako v zimě, i v létě mohou lyžaři brázdit svahy po obou stranách hranice, takže na oběd můžete klidně zaskočit do Itálie. Zalyžovat si můžete na celkem 13 v létě upravovaných modrých a červených sjezdovkách. Gravity Park, vybavený mj. U-rampou, kickery a raily nabízí jedno z nejkrásnějších alpských panoramat – nádherný výhled na impozantní typickou siluetu Matterhornu. Vleky jsou v létě otevřeny od 07:00 hod. 2-denní lístek pořídíte za 125 švýcarských franků, když ale skipasy koupíte online, zaplatíte jen 119 švýcarských franků. A ještě víc ušetříte, když si koupíte vícedenní skipas. Třeba při šestidenním skipase vás denní lyžování vyjde na cenu už od 52 švýcarských franků.

SAAS FEE, Švýcarsko

Ledovec Allalin je lyžařům dostupný pomocí podzemní lanovky. Letní sezóna tady trvá od půlky července do konce října. Vleky fungují denně mezi 7:00 a 12:00. Mějte ale na paměti, že dostat se z údolí nahoru na ledovec vám zabere hodinu, takže byste si měli trochu přivstat, jestli chcete naplno využít krátký letní lyžařský den. Letní lyžařský terén nabízí 20 km sjezdovek a jeho velikost je zhruba stejná jako velikost ledovce v Zermattu. Pokud jde o náročnost terénu, nejlépe se tu budou nejspíš cítit pokročilí lyžaři, ale oblíbený je i mezi freestylery a alpskými lyžařskými týmy. Snowpark nabízí U-rampu, kickery, raily i boxy, na překážkách se vyřádí jak začátečníci, tak freestyloví profíci. Úpravy celého parku probíhají každý den, aby tak poskytoval ty nejlepší sněhové podmínky a super zábavu všem návštěvníkům. Denní skipas stojí 84 švýcarských franků, s kartou „Citizen’s Pass“ o něco méně, 73 švýcarských franků.

KAPRUN, Rakousko

Ledovec Kitzsteinhorn, nacházející se nad slavným alpským lyžařským střediskem Kaprun, také nabízí lyžařské terény i během léta. Kromě sjezdovek různých obtížností je to i snowpark s osmi jumpy a dvanácti jiby. Zejména lyžaři se tu budou cítit jako doma. Po letní lyžovačce si můžete odpočinout v Ice Arena, ať už na sněhové pláži, v iglú nebo v ledovém baru. Vleky na Kitzsteinhornu jsou v provozu od 2.6. do 29. 7. 2019. Jednodenní letní skipas na Kitzsteinhornu vyjde na 45 EUR.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.