5 nejděsivějších sjezdovek na světě

Newsroom Uncategorized 5 nejděsivějších sjezdovek na světě

Přemýšleli jste už někdy nad zdoláním opravdu hrůzu nahánějící sjezdovky, ale ještě jste se k tomu nedostali? Nevíte, kde takové tratě plné adrenalinu pro opravdové fajnšmekry hledat? Příležitosti k lyžařskému dobrodružství se naskýtají po celém světě. Přinášíme vám videa z pěti nejdrsnějších sjezdovek, jejich zdolávání představuje pro lyžaře opravdovou výzvu. Zdaleka ne každý lyžař má na jejich pokoření dostatek lyžařské zdatnosti, zkušeností, ale i odvahy. Podívejte se, jak jízda po takových tratích vypadá a udělejte si aspoň zprostředkovanou představu, o co při takovém kousku opravdu jde.

Mějte na paměti, že to jak sjezdovka na první pohled vypadá, může být trochu matoucí – i ta nejstrmější a nejděsivější sjezdovka vypadá pod štědrou vrstvou sněhu poměrně přívětivě. A ještě ani pohled ze startu sjezdovky vám nedá odpovědi na všechno, co se vám v té chvíli honí hlavou. I když jsou ale tyhle sjezdovky určeny pro skutečné lyžařské experty, většina těchto tratí nakonec není tak hrozná, když už pokoříte jejich začátek – ten totiž bývá nejnáročnější.

logo OnTheSnow

 Nejděsivější sjezdovky světa

1. FRANCIE: Vallée Blanche, Chamonix

Sjezdovka Vallée Blanche v Chamonix o celkové délce 20 km je nejdelší freeride sjezdovkou v Evropě. Její sjíždění vás přivede mezi lyžařské experty.

Na této sjezdovce zdoláváte převýšení 2800 metrů a nacházejí se na ní některé nebezpečné úseky plné trhlin, útesů a také lavinového nebezpečí. Troufnout by si na ni měli pouze lyžaři, kteří nemají problém dělat pravidelné oblouky i na černých sjezdovkách. Celkem vhodné je najmout si na pár hodin místního průvodce, který vám ukáže skryté nástrahy a také nejlepší cestu.

Na výběr máte více tras: Normal Vallée, Petit Envers du Plan a Grand Envers du Plan. Poslední dvě jsou krásné na pohled, ale je na nich strašně moc skrytých trhlin a také na nich hrozí vyšší lavinové nebezpečí. Tato sjezdovka je v nejlepším stavu v únoru a březnu.

2. USA: Corbet’s Couloir, Jackson Hole (Wyoming)

Sjezdovka, která je pojmenována podle lyžařského instruktora Barryho Corbeta, je považována za nejděsivější sjezdovku v USA a najdete ji v Jackson Hole ve státě Wyoming. Nejtěžší částí této sjezdovky je její úplný začátek, jak můžete vidět na videu.

K trati se dostanete lanovkou lanovkou Randezvous Mountain. Vstup na tuto trať je asi tři metry vysoký a po obou stranách má skály. Lyžaři musí čelit 9 metrové trase pod úhlem 50 stupňů, a potom prudce zabočit doprava, aby se vyhnuli skalní stěně.


 

3. ŠVÝCARSKO: Mur Suisse, Champéry

La Chavanette je známá také jako „Švýcarská stěna“. To už samo o sobě naznačuje, že za touto sjezdovkou se skrývá něco neobyčejného. Tahle sjezdovka je totiž jednou z nejhrůzostrašnějších na světě. Ti, kteří sebrali dost kuráže na to, aby se touto sjezdovkou spustili, tvrdí, že je tak strmá, že nevidíte, co leží před vámi.

Do části zvané Chavanette, kde se tato nechvalně známá „Mur Suisse“ nachází, vedou i lanovky z francouzského střediska Avoriaz. Lyžařům se doporučuje přijít na tuto trať co nejdříve po ránu, v pozdějších hodinách se totiž změní na obrovskou strmou ledovou plochu.

Než od lanovky přetraverzujete ke „Zdi“, minete ceduli s nápisem „Pouze pro experty.“ Pokud se ale nenecháte odradit, uděláte pár prvních oblouků a dostanete se k převisu, sjezdovka se vám ukáže v plné kráse.


 

4. RAKOUSKO: Off The Back Of Valluga, St. Anton am Arlberg

Severní svah Vallugy je nejnáročnějším svahem v lyžařském středisku St. Anton am Arlberg, je jednou z nejznámějších freeride sjezdovek v Rakousku. Vstup na sjezdovku je povolen jen těm, kteří využívají služby místních horských průvodců a následně se vyvezou gondolou na vrchol. Sjezdovka má dvě varianty: Valluga North Face a Valluga Bridge Couloir. Čekají na vás mnohé převisy, překážky, místy dokonce téměř horolezecké kousky.


 

5. KANADA: Delirium Dive, Sunshine Village (Alberta)

V kanadské lyžařské vesničce Sunshine Village se nachází strmá sjezdovka na kopci Goat´s Eye. Je určena jen pro ty nejodvážnější lyžaře. Na lanovku vedoucí k této sjezdovce jsou vpuštěni pouze lyžaři vybavení lavinovým vysílačem a lavinovou lopatou (popravdě řečeno, toto opatření je zavedeno spíš kvůli odstrašení méně pokročilých lyžařů než kvůli opravdovému riziku laviny). Nejobtížnější je samotný vstup na sjezdovku. Je totiž dost těžko vidět, co zrovna leží před vámi. Ale jakmile tento nebezpečný začátek překonáte, sjezdovka se rozprostře do schůdnějších cestiček.

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.