Jak si správně vybrat nové lyže

Newsroom Jak vybírat výstroj Jak si správně vybrat nové lyže

Čas obout si lyže je už pomalu tady! Rozhodli jste se investovat do nových lyží? Díky čím dál větší nabídce reálně hrozí, že se mezi regály obchodů ztratíte, pokud by na blízku nebyl profesionální prodejce. OnTheSnow.cz Vám nabízí několik rad, abyste se uměli lépe zorientovat a správně vybrat.
logo OnTheSnow
Při výběru správných lyží neváhejte využít rady profesionála.

 

Jak si vybrat lyže?

Komfort, požitek, bezpečnost, pokrok… To jsou charakteristiky, které při používání lyží očekáváme. Vybrat si v obchodě nový pár bez vyzkoušení v reálných podmínkách není vůbec snadné. Naštěstí s rozvojem technologií už dnes neexistují špatné lyže, jen lyže přizpůsobené lyžařům různého typu. Určit svůj „typ lyžaře“ je nezbytné, abyste si mohli zvolit svůj ideální pár.

Typ lyžaře definujeme podle několika kritérií: úroveň techniky a pravidelnost lyžování, disciplína/použití, pohlaví, výška a váha lyžaře.

 

Pro výběr správných lyží určete svou techniku lyžování

Začátečník/začátečnice

► Ještě nikdy jste nelyžovali nebo jste lyžovali málo. Základní pohyby na lyžích jsou pro vás výzvou a učíte se nejdříve oblouky v malé rychlosti na lehkých (modrých) sjezdovkách.

Doporučené lyže: nenáročné, cenově dostupné a tolerantní.

Středně pokročilý/á

► Lyžujete rekreačně (jeden až dva týdny ročně), umíte dělat oblouky ve střední rychlosti a zvládnete sjet všechny sjezdovky ve střediscích. Chtěli byste se dostat ještě dál, abyste lépe zdolávali velké rychlosti.

Doporučené lyže: komfortní a evoluční.

Pokročilý/á

► Lyžujete už několik let a žádná sjezdovka vám neodolá! Všude jezdíte s jistotou, na sjezdovkách či jejich kraji. Ovládáte paralelní oblouky, střídání poloměrů a začínáte si skutečně vychutnávat carving.

Doporučené lyže: komfortní a výkonné.

Expert

► Oblouky jakéhokoli typu nejsou pro vás na sjezdovkách problém ani při vysoké rychlosti, umíte perfektně carvovat. Mimo sjezdovky jezdíte bez problémů na všech typech sněhu a lyžujete s kontrolou a plynule.

Doporučené lyže: velmi výkonné až exkluzivní.

 

Pro lepší názornost se podívejte na následující video, v němž česká lyžařka Klára Křížová radí, jak si vybrat správné lyže:

Pro výběr správných lyží také určete, v jakých terénech chcete lyžovat.

Lyže rozdělujeme na několik kategorií podle toho, v jakém terénu je chcete používat. Zde jsou různé profily lyžařů, abyste věděli, kam se zařadit. Jeden trend je však výrazný u všech výrobců – univerzálnost!

Na sjezdovky

► pro adepty na přesnost a výkonnost na upravovaných sjezdovkách nebo pro rekreační lyžaře, kteří chtějí komfortně objevit všechny sjezdovky v jednotlivých střediscích.

► Doporučené lyže: v oblasti vázání kvůli lepší reakčnosti úzké, poměrně široké špičky pro lepší start do oblouku a krátká délka pro snížení vibrací.

All Mountain

► pro milovníky sněhu ve všech podobách. Tvrdý, měkký, prašanový…. Chcete si dopřát radost na sjezdovkách stejně jako mimo ně.

► Doporučené lyže: lehké, komfortní a bezpečné ve všech terénech. Průměrná šířka v oblasti vázání by měla být okolo 80mm. V porovnání s lyžemi na sjezdovky může být špička o něco delší, kvůli lepší reakci na měkkém sněhu. Rádius by měl být dobře vyvážený pro střídání krátkých a delších oblouků.

Freeride

► pro prašanové maniaky, kteří většinu dne stráví mimo sjezdovky hledáním nedotknutého sněhu, a kteří sledují nejbližší sněhové srážky s obrovskou nedočkavostí.

► Doporučené lyže: lyže s velkorysými rozměry. Široké v oblasti pod vázáním (nad 90 mm) a dlouhá široká špička pro jízdu v prašanu.

Freestyle

► pro nadšence snowparků, kteří rádi skáčou a zkoušejí nové a nové triky na kickerech či railech, a také na všech využitelných místech na okrajích sjezdovek.

► Doporučené lyže: lyže se zvednutou špičkou a patou, pro možnost lyžování dopředu i dozadu (normal a switch), lehké a odolné, ale také všestranné na pohodové lyžování na sjezdovkách.

 

Poslední kritérium při výběru vašich lyží

Kromě dvou předešlých parametrů, je zde i jedno mnohem osobnější kritérium: pohlaví, váha a výška lyžaře je také rozhodující při výběru lyží.

Pohlaví

► dnes najdeme v obchodech modelové řady určené pro muže a ženy, ale také výhradně pro ženy. Výrobci přizpůsobují některé vlastnosti lyží právě ženám, například váhu.

Výška

► výška lyží závisí od výšky lyžaře a terénů, na kterých chce jezdit. Obecně si pro freeridové lyžování vybereme lyže přibližně stejně dlouhé, jako je naše výška. Na sjezdovky, all mountain a freestyle jsou ideální lyže o 10 až 15 cm kratší, než je vaše výška.

Váha

► od váhy lyžaře závisí reakční schopnosti. Pokud si lehký lyžař vybere lyže s vysokou flexí, neboli příliš tvrdé, nevychutná si plně jejich kvalitu. A naopak, těžký lyžař bude mít na lyžích s nízkou flexí pocit lyžování „bez života.“ Samozřejmě každý si může vybrat také podle toho, jakým stylem se pohybuje: sportovně a agresivně nebo spíše rekreačně.

 

Pojďme při výběru lyží ještě dál…

Kromě těchto tří kritérií mohou lyžaři svá rozhodnutí podmínit i technickými charakteristikami lyží. Materiály a výrobní procesy lyží postoupily za poslední roky neskutečně dopředu.

Materiály, ze kterých se lyže skládá, se diverzifikovaly v honu za výkonností, s co nejnižší váhou. Najdeme zde různé typy dřeva v jádru či novátorské konstrukce (titanové vrstvy, výstuže s optickými vlákny…). Trendem je také snižování ekologického zatížení při výrobě lyží (použití bambusu, přírodní pryskyřice…).

„Rocker“ revoluce totálně převrátila naruby modelové řady lyží. Lyže rocker mají nadzvednutou špičku anebo patu. Inovace zpočátku vyhrazená pro freeridové lyže (zlepšující držení v prašanu) se rozšířila i do segmentu on-piste lyží, kde rocker pomáhá při vykrajování oblouků.

 

Po přečtení tohoto článku byste se při výběru nových lyží měli v obchodě lépe zorientovat. Abyste si však byli úplně jisti svým výběrem, nejlepší co můžete udělat, je testovat lyže přímo na svahu. 

Sdílej:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.